Läkaren: ”Jag vet 40-åringar som brottas med döden”

Uppdaterad 2016-02-28 | Publicerad 2016-02-26

Årets svininfluensa har skapat kaos på många av landets sjukhus. Minst 187 personer har fått intensivvård och 14 har avlidit.

Och det är framför allt yngre personer som har drabbats.

– Jag vet 40-åringar som brottas med döden, säger Uppsalaprofessorn Björn Olsen.

Varje år slår influensan till, men i år har den drabbat svenskarna hårt. Ovanligt många har tvingats söka vård och av de 187 personer som har intensivvårdats i landet har 14 avlidit.

– Flera av dem har varit yngre, tidigare friska personer utan risksjukdomar. Den här influensan är överjäklig och vi har haft extremt många allvarliga fall, betydligt fler än tidigare år, säger Björn Olsen, professor och överläkare på infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Flera som intensivvårdas andas med hjälp av respirator.

– Det unika med den här influensan är att den kryper ner i åldrarna, jag vet 40-åringar som brottas med döden, säger Björn Olsen.

”Det blev kaos”

Och det är inte bara i Uppsala som svininfluensan slagit hårt.

– Just den här veckan har vår intensivvårdsavdelning varit väldigt hårt belastad och vi har sett en ökning av influensan, säger Peter Lanbeck, infektionsläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Han menar att de ökade antal fallen inte bara beror på influensan utan också de följdssjukdomar som drabbar de som blivit sjuka.

– När man får influensa så fungerar inte slemhinnorna i luftgångarna som de ska. Då är det lättare att få lunginflammation eller blodförgiftning. De som hamnar på intensiven har ofta drabbats av detta, säger Peter Lanbeck.

De år extremt många insjuknar i influensa ökar naturligtvis även belastningen på såväl vårdcentraler som sjukhus.

– Det är klart att det blir en extra belastning, men jobbar man inom sjukvården vet man att influensan kommer varje år. Vi är alltid beredda på fler patienter i januari och februari, säger Peter Lanbeck.

Danderyds sjukhus i Stockholms är intensivvårdsavdelningen just nu full.

–Det har varit pressat den senaste månaden. När svininfluensan smällde till blev det kaos, men nu när peaken är över så hoppas vi att det lättar lite, säger Richard Fletcher, överläkare och medicinskt ansvarig för sjukhusets akutklinik.

Tipsar om vaccin

För att skydda sig rekommenderar Björn Olsen vaccinering, men han säger att färre väljer det alternativet.

– Jag tror att det har fått dåligt rykte efter det svininfluensavaccin som orsakade narkolepsi. Men sjukvården använder sig inte av det vaccinet längre. Många yngre räknar iskallt med att de ska klara av influensan, men de kan vara de som drabbas allra värst.