Valet är riggat – men inte som Trump tror

Publicerad 2016-11-05

COLUMBUS, OHIO. Donald Trump mässar på ännu ett möte om att valet är riggat.

Han har faktiskt rätt.

Valet är riggat men inte på det sätt som han tror.

På sjätte våningen i en snygg, äldre skyskrapa mitt emot stadshuset i Columbus sitter Carrie Davis. Hon leder den obundna organisationen Women Leauge of Voters som grundades för över hundra år sedan i kampen för kvinnlig rösträtt.

I dag har de skiftat fokus mot att se till att väljarna verkligen kan utnyttja sin rösträtt. I USA är det betydligt svårare än man tror.

– Staten borde göra det så lätt som möjligt för folk att rösta, säger hon. I stället sätter de upp en massa hinder som minskar valdeltagandet.

Heltäckningsmattan och de stängda fönstren dämpar ljuden från gatan nedanför.

I USA måste man förhandsregistrera sig för att få rösta. Av dem som gör det är det i bästa fall 55-60 procent som röstar i presidentvalet. Så i verkligheten är valdeltagandet ännu lägre.

De senaste 10-15 åren har antalet nya lagar och regler som gjort det svårare för väljarna i Ohio att rösta fullkomligt exploderat. Det gäller även i många andra delstater i USA. Särskilt dem där det är väldigt jämt mellan de två stora partierna, de så kallade battleground states eller svingstaterna.

Carrie Davis ger några exempel.

– Väljare som inte röstat i det senaste valet plockas bort ur röstlängderna och måste registrera sig igen om de ska kunna rösta. Den republikanska delstatsledningen har också infört en lag som innebär att väljarna måste fylla ut fem fält på ett formulär helt korrekt. Minsta misstag så godkänns inte rösten.

Det kan vara så enkla misstag som att en person med namnet Michael på sitt id-kort skriver Mike i rutan för förnamn. Eller att någon skriver sin namnteckning i namnrutan istället för rutan för namnteckning.

Dyrt att skaffa id-kort

Vi sitter vid besöksbordet nära ingången. På bordet och hyllorna bakom mig ligger buntar med valinformation. Om vilka rättigheter väljarna har och hur det går till att rösta. Många delstater har infört lagar som kräver att väljaren kan identifiera sig med ett foto-id.

Det kan låta självklart för en svensk men i USA är det många som inte har den typen av id-kort. Särskilt bland minoriteter och fattiga. Att skaffa ett godkänt id-kort kan vara kostsamt för den som lever på minimilön.

Carrie Davis fingrar på ett av sina lång örhängen och berättar att det finns en ny term för att beskriva fenomenet, Voting wars, röstningskrig.

– Politikerna säger att syftet med de nya lagarna är att minska risken för valfusk men vårt intryck är att de i stället försöker hindra vissa grupper av väljare från att rösta. Båda partier inför regler som de tror ska gynna dem. Så i stället för att låta väljarna avgöra vem som vinner så försöker de rigga systemet i sin egen favör.

Domstolsutslag i bland annat Ohio har förklarat många av de nya lagarna ogiltiga med motiveringen att lagarnas syfte verkar vara att undertrycka människors rätt att rösta. Men det tar tid innan överklaganden avgjort i domstolarna. Gamla hinder finns kvar och nya tillkommer.

Måste registrera sig i god tid

Ohio har den kortaste deadline av alla delstater för när man måste registrera sig för att rösta. Senast en månad före valet annars blir det nobben i vallokalen.

– Forskningen säger att den enskilda åtgärd som skulle göra mest för att få upp valdeltagandet är att låta väljare registrera sig ända fram till valdagen, säger Davis.

Hur reagerar du när Donald Trump säger att valet är riggat?

Innan hon svarar betonar Davis att hon är opolitisk. Hon bryr sig inte om vem som vinner valet, bara att alla som vill också ska få rösta.

– Rader av säkerhetsåtgärder säkerställer att röstresultatet är korrekt. Varje steg i processen måste genomföras av en av vardera från de två stora partierna. De låser valurnorna med varsitt lås. Det är inte resultatet som är problemet utan att alla inte får utnyttja sin rösträtt.

När jag tar upp Trumps påstående om att andra röstar i döda människors ställe eller röstar flera gånger i olika vallokaler börjar hon skratta.

– Att någon röstar i en annans ställe är extremt ovanligt. Vi har i hela USA haft 31 fall på en miljard röster.

Trump har på sätt och vis rätt

För att illustrera problemet går hon går bort till sitt skrivbord och hämtar sin dator för att slå upp resultaten från det förra presidentvalet.

– I Ohio underkändes över 35 000 röster i presidentvalet 2012. I majoriteten av fallen för att väljaren inte hade registrerat sig i tid.

Så Trump har på sätt och vis rätt. Presidentvalet är riggat. Men inte mot honom utan mot vanliga väljare som vill utnyttja sin grundlagsstadgade rätt att rösta.

Ohio, som nästan alla delstater, använder ett system med provisoriska röster ifall det råder oklarheter om en person har rätt att rösta eller inte. Dessa röster granskas i efterhand av en välnämnd som godkänner eller underkänner dem.

I förra valet handlade det totalt om över 200 000 röster. I år kommer det enligt Carrie Davis att bli betydligt fler eftersom ännu fler väljare plockats bort ur röstlängden och inte får en vanlig röstsedel.

– Dessa röster räknas först efter tio dagar. Blir det jämt i Ohio innebär det att vi kan få vänta tio dagar innan vi vet vem som blir president. Alla hoppas att det inte blir så men det är fullt möjligt.

Hon ler inte när hon säger det.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater