De får inte flytta tillbaka

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-18

Trebarnsmamman mister hyresrätten efter branden

Jeannette Lehninger, 26, och hennes tre små barn får inte flytta tillbaka när deras brandhärjade lägenhet reparerats.

Hon mister hyresrätten, hävdar värden med stöd av hyreslagen.

- Fruktansvärt, säger Susanne Klatzkow, ordförande i de branddrabbade hyresgästernas förening.

UTESTÄNGDA Jeannette Lehninger är ledsen och chockad. Hon och barnen Emmanuel, 5, David ,3, och Makedah, 2, mister hyresrätten eftersom branden totalförstörde deras lägenhet.

Hon anser att hyresvärden, Mandamus Fastigheter AB, vill straffa Jeannette för att den dramatiska branden bröt ut i hennes lägenhet.

- Lägenheten blev totalt utbränd och enligt hyreslagen har vi då rätt att inte förnya kontraktet, säger Conny Cidrin, områdeschef för Mandamus vid Granängsvägen i Tyresö.

Den 18 juni härjades hyreshuset av storbranden. Trettio lägenheter måste evakueras efter svåra skador.

Jeannette Lehningers söner Emmanuel, 5, och David, 3, byggde en koja av några täcken i lägenheten högst upp i huset. De hade fått tag på en tändare och katastrofbranden bröt ut.

Begär hjälp av kronofogden

I dag har alla hyresgäster flyttat tillbaka utom i lägenheterna på översta våningen. Värst drabbad är lägenheten där branden började.

- Jag har bott i huset sedan 1996, min hyra dras via autogiro och har betalats in ordentligt hela tiden, säger Jeannette Lehninger.

- Vi har bott i vår tillfälliga evakueringslya och väntat på återflyttningen. Ända tills chockbeskedet kom att vi stängs ute.

- Ett hemskt sätt att kasta ut en hyresgäst som drabbats av svår olycka, säger P-O Brogren, hyresgästföreningen.

- Vi begär hjälp av kronofogden för att hon ska få tillträde till sin lägenhet. Hennes namn står kvar i porten och på dörren, hon har inget fått veta förrän nu, när hon själv frågade om inflyttningsdagen.

Enligt Brogren kan värden inte åberopa hyreslagen eftersom lägenheten inte brunnit upp utan finns kvar och kan repareras.

Jeanette Lehninger får stöd även av sina grannar:

- Vi stöttar Jeannette helt och anser dessutom att Mandamus bidragit till brandskadorna genom att fläktrummet var oåtkomligt för räddningspersonalen under tre timmar, säger Susanne Klatskow.

- Ventilationen spred röken. Vi bildade vår förening efter branden för att hävda våra intressen.

"Lagen är helt klar"

- Lagen är helt klar om att hyresavtalet förfaller, då är det väl inte konstigt att vi åberopar detta, säger Conny Cidrin.

Kan man inte tolka lagen

lite mänskligare i det här

fallet?

- Hyresgästen får anmäla saken till hyresnämnden för prövning. Det är fas ett. I fas två får vi ta upp allt annat, eventuellt slarv med hyran och sådant.

Så säger lagen

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln