Hundratals svenska hus riskerar rasa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-31

Betong med aluminatcement tål inte fukt

Hundratals svenska betonghus riskerar att falla ihop. Cementtypen tål inte fukt.

I december fick ett bostadshus i Stockholm förstärkas i all hast sedan experter bedömt rasrisken som överhängande.

Huset ligger i stadsdelen Kristineberg på Kungsholmen. Det är byggt 1931. I samband med en kontroll av taket i garaget upptäcktes att husets bärande pelare var skadade och lagade.

- När jag tog tag i en lagning fick jag allt i handen. Under lagningen var armeringen rostig och dessutom hade betongen en konstig färg, säger Anders Thorsén, ingenjör på Cement- och betonginstitutet (CBI) till Fastighetstidningen.

Betongen vittrar

En analys vid CBI visade att betongen innehöll så kallad aluminatcement. Denna cement användes i bärande betongkonstruktioner åren 1926-1941 i Sverige. Den var dyr, men hade fördelen att ge hållfasthet redan efter ett dygn. Därmed kunde byggtakten hållas hög. Med aluminatcement gick det också bra att gjuta vintertid.

Vad man inte visste på den tiden var att fukt får aluminatcement att börja vittra sönder.

- Det kan finnas hundratals, uppemot tusen, hus i farozonen runt om i Sverige. Jag känner själv till flera som åtgärdats, till exempel ett hus på Ängskärsgatan i Stockholm. Det byggdes 1935 och samtliga åtta betongpelare innehöll aluminatcement. Pelarna hade mycket låg hållfasthet och fick ersättas med nya, säger Anders Thorsén till Fastighetstidningen.

Att förstärka pelare i en befintlig konstruktion är en kostsam historia. Det sker genom att gjuta runt om de gamla pelarna.

Kostsam lagning

I huset i Kristineberg tog det ett byggkonsultföretag tre veckor att förstärka 9 av 44 undersökta pelare. Kostnaden ligger hittills på 300 000-400 000 kronor. Flera pelare hade lägre hållfasthet än vad som behövdes för att bära upp huset. På en pelare fanns redan ett brott.

Kristinebergshuset klarar sig nu. Men frågan är hur det står till med grannhusen och med hus i andra stadsdelar byggda vid samma tid.

- När det stod klart att aluminatcement började vittra sönder vid fukt, slutade man att använda det i bärande konstruktioner. Men en rad allvarliga ras har inträffat utomlands, till exempel i Tyskland 1961 och i England på 70-talet, lyckligtvis utan att någon människa skadades.

- Nu gäller det att förhindra att allvarliga ras händer hos oss, varnar Anders Thorsén.

Lars Pedersen/TT

Följ ämnen i artikeln