”Vi måste öka den svenska förmågan”

Uppdaterad 2015-04-22 | Publicerad 2014-10-12

Ryssland ökar sin aktivitet i Östersjön och agerar hotfullt.

Försvarminister Peter Hultqvist (S) kommenterade i kväll läget i SVT:s Agenda.

– Det finns ett stort behov av en ökad svensk förmåga, säger han under programmet.

Ett svensk forskningsfartyg har vid två tillfällen stött på rysk militär som agerat hotfullt, trots att fartyget befann sig på internationellt vatten. Ryska stridsplan av typen Su-27 flög vid två tillfällen mycket nära FRA:s signalspaningsplan och uppträdde hotfullt. FRA:s plan befann sig vid båda tillfällena i internationellt luftrum.

Den ökade spänningen i östersjöområdet var ämnet för söndagens avsnitt av SVT:s Agenda, med försvarsminister Peter Hultqvist som gäst. Innan valet sa han att försvaret behöver anslag på 900 miljoner kronor, men när han pressades i programmet ville han inte nämna några summor.

– I försvarsberedningen har vi sagt att vi måste öka den svenska förmågan. Bland annat genom att öva mer, till exempel på Gotland. Det här finns brett förankrat i Sveriges riksdag. Den konkreta ekonomin diskuterar jag den dag vi presenterar budgeten, säger Peter Hultqvist i Agenda.

Samarbete med Finland

Peter Hultqvist har inlett diskussioner med Finland om ett fördjupat försvarssamarbete.

– Vi har diskuterat att ha exempelvis utbyte av gemensam luftlägesinformation, att utbyta personal mellan Försvarsdepartementen, använda ankarplatser i respektive land och använda alternativa baser.

Men ett sådant samarbete kräver att svensk lagstiftning ändras, säger han till Aftonbladet.

– Det kräver en förändring av svensk lagstiftning i vissa stycken, säger Peter Hultqvist.

Är det något du kommer få stöd för i riksdagen?

– Inom försvarsberedningen har vi alltså pekat på den här typen av utveckling. Jag förutsätter att om försvarsberedningens rapport ska gälla så är det sådant som vi också kan få stöd för i riksdagen.

Bistrare än väntat

Han är inte förvånad över hur Ryssland agerar i Östersjön.

– Nej, det är jag inte. Men det har verkligen visat sig var ännu bistrare än vad som förutspåddes, säger Hultqvist och fortsätter:

– Man ska börja att titta några år tillbaka när Ryssland tidigt bestämde sig för att förbättra sin förmåga. De har följt sin plan och har nu sådan kapacitet man behövde för att annektera Krim, vilket i sig är helt oacceptabelt att man gjorde. Det har också inneburit ett mycket närgånget beteende av Ryssland på Östersjön, säger Peter Hultqvist i Agenda.