Flera i Miljöpartiets högsta ledning har använt narkotika

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2014-07-02

Nästan var tionde kandidat till riksdagen i höst har använt narkotika, visar Aftonbladets granskning. Fyra personer i Miljöpartiets högsta ledning har knarkat.

– Jag hoppas att det handlar om att vi är lite yngre och mycket ärligare, säger språkröret Gustav Fridolin.

Inför riksdagsvalet har Aftonbladet granskat 600 av toppkandidaterna från de sju riksdagspartierna och Feministiskt initiativ. Kartläggnigen visar att knappt var tionde kandidat har använt narkotika. Andelen med knarkerfarenhet är störst i Feministiskt initiativ.

– Det var 20 år sedan, halva mitt liv. Jag experimenterade i samband med fest, men har aldrig varit i ett missbruk, säger Fi-kandidaten Linnéa Bruno i en kommentar.

Flera i partistyrelsen

I Miljöpartiet uppger drygt 23 procent av kandidaterna att de har använt narkotika. Däribland finns de två språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson, samt ytterligare två i partiets styrelse.

– Jag flyttade hemifrån när jag var 15-16 år och bodde i en förort till Stockholm som var fantastisk på många sätt. Men jag gjorde också en del skit då som jag inte är stolt över i dag.

Vad har du testat?

– Jag tror inte att världen blir bättre av att jag listar sådant som jag har gjort som jag inte är stolt över.

Vad säger du om att fyra i er partistyrelse har använt narkotika?

– Jag hoppas att det handlar om att vi är lite yngre och mycket ärligare.

Tror du att de andra toppnamnen ljuger?

– Det vet jag inte, men för mig är det viktigt att svara ärligt på sådana frågor.

"Många har testat"

En annan partiledare som använt narkotika är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– Jag provade cannabis på Nya Zeeland när jag var 15 år gammal. Jag var ung och inte så klok.

I likhet med de flesta andra kandidaterna med liknande erfarenheter dock inte Jonas Sjöstedt legalisera cannabis. Han tycker inte heller att det är negativt att riksdagsledamöter använt narkotika.

– Nej, jag anser inte att det påverkar riksdagsledamöternas arbete. Även om man är mot droger, som jag verkligen är, går det inte att bortse från det faktum att många människor i Sverige någon gång testat det, säger han.

Många vill inte svara

I botten av narkotikalistan finns Moderaterna och Kristdemokraterna. Bland M-kandidaterna vill dock hela 23,7 procent inte svara på frågan.

– Det står alla fritt att inte svara. Det måste vara upp till var och en vad man vill svara på, säger Henrik Sjöström, pressekreterare för Moderaterna.

Hos Vänsterpartiet vill så många som 20,3 procent av kandidaterna inte uppge om de använt narkotika eller inte.