Ingen lärarlegitimation utan introduktionsperiod

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-18

I dag presenterade utbildningsminister Jan Björklund regeringens proposition om lärarlegitimation.

Syftet är att höja kvalitén inom de svenska skolorna.

– Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke, sade Björklund vid en presskonferens i Rosenbad.

Regeringen fortsätter sin satsning på skolorna med att införa en yrkeslegitimation för lärare.

Enligt Björklund är anledningen att alla elever har rätt till undervisning av lärare som både är kvalificerade och lämpliga för yrket. Bakgrunden är att 20 procent av lärarna i dag är obehöriga.

Den nya legitimationen finns i två typer, för skola och förskola, och införs i juli 2012. Under några år kommer det dock att finnas övergångsbestämmelse.

Examen och prövotid

För att få ansöka om legitimationen krävs antingen en examen från en lärarutbildning eller en högskoleexamen som kompletteras med en examen från en utbildning i pedagogik.

Läraren måste också genomgå en ettårig introduktionsperiod och godkännas av rektor innan legitimationen utfärdas.

– Det kan jämföras med AT-tjänsten för läkare eller tingsnotarietjänst för jurister, säger Björklund.

Enligt reglerna får sedan bara legtimerade lärare bedriva undervisning. Läraren måste ha behörighet i både ämne, årskurs och skolform.

– För att undervisa i engelska på gymnasiet så räcker det inte med en lärarutbildning i största allmänhet.

Krävs för att sätta betyg

Om legitimerade lärare saknas så kan en annan lärare få undervisa i högst ett år, men den läraren får inte fastanställas. Undantaget är modersmål och på vissa yrkesutbildningar där rekryteringen ser annorlunda ut.

Bara legitimerade lärare får dock sätta betyg i ett ämne.

Legitimationen kommer också att kunna dras in. Därför inrättas en lärarnas ansvarsnämnd bestående av jurister som kan varna en lärare eller dra in legitimationen helt.

– Det kan till exempel vara vid grov olämplighet eller vid grova brott. Besluten kan så klart överklagas, säger Björklund.

Regeringens förslag välkomnas av Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– Det är både välkommet och efterlängtat. Bättre resultat åstadkommer man med utbildade lärare på rätt plats, säger hon till Aftonbladet.

Kan vara underfinansierat

Med introduktionsåret som blir en förutsättning för att söka legitimationen får nya lärare dessutom en god start i sitt yrke.

– Du möter en erfaren lärare som mentor, det är otroligt viktigt. Jämför du med läkaryrket är det en självklarhet och nu får vi det i läraryrket också.

Eva-Lis Sirén varnar dock för att regeringens satsning kan vara underfinansierad och vet inte om det finns tillräckliga resurser inom lärarlyftet för att alla obehöriga lärare ska legitimeras till 2012.

– Det behövs en ordentlig finansiering. Vi befarar att tre år är en för kort övergångsperiod. Sen behövs det också pengar till att man frigör lärare för att de ska kunna fungera som mentorer.