Scientologernas nya center för superkrafter

Publicerad 2011-09-28

Astronautinspirerad utrustning ska utveckla dolda förmågor

Ny teknologi ska ge scientologerna superkrafter.

Det hävdar i alla fall grundarna av scientologernas nya mångmiljondollarcenter i Florida.

I den Star Trek-liknande interiören göms tyngdlöshetssimulatorer inpirerade av Nasa.

Tom Cruise är en av sektens mer kända medlemmar.

Dataskisser som läckt ut på internet tros visa hur det nya centret kommer att se ut.  "Superkraftsbyggnaden", som den kallas, ser ut som en bisarr blandning mellan ett pampigt medelhavshotell och något direkt ur Star Treks rymdflotta.

Bygget i Clearwater i Florida har råkat ut för stora förseningar men innan årets slut ska det nya centret öppna för troende, skriver brittiska tidningen Daily Mail. 

Byggnaden har hela 889 rum, en inomhuslöpslinga och rymdinspirerad träningsutrustning som ska hjälpa troende att bättra på sin "theta"-styrka.

Bygger på Nasa-teknologi

Enligt kyrkan bygger utrustningen vidare på teknologi som används av Nasa för att utbilda astronauter. 

Bland de mer underliga konstruktionerna hittar man en tyngdlöshetssimulator - ett slags gyroskop som ska snurra runt en person, som med förbundna ögon ska kunna förbättra sin uppfattning av kompassriktningar.

Adepterna kommer också att kunna titta på en särskild videoskärm som rör sig fram och tillbaka medan bilder blixtrar förbi. Allt för att skärpa sin förmåga att identifiera undermedvetna meddelanden, skriver Daily Mail.

Hur mycket superkraftsutbildningen kommer att kosta är ännu inte känt. Många av scientologernas högre utbildningar går loss i tiotusentals dollar.

Centret, som hade en originalbudget på 24 miljoner dollar stoppades 2003 efter att kostnaderna mer än fördubblats efter att priser på stål och arbetskraft ökat.

Men efter en vädjan till kyrkans medlemmar, som inkluderar kändisar som Tom Cruise, John Travolta och Kirstie Alley, kunde bygget fortsätta.

Kirstie Alley beskrivs som en av grundarna för projektet och har enligt uppgifter donerat omkring 250 000 dollar.

"En skönhetsfläck"

Men de många förseningarna, som gjort att bygget stått helt still, gjorde att Clearwaters borgmästare Frank Hibbard dömt ut byggnaden som en "skönhetsfläck, omgiven av jord och ett kedjestängsel".

För att åtgärda "skönhetfläcken" fastslog den lokala byggnadsnämnden att byggnadens exteriör och omgivningar måste färdigställas till början av sommaren 2006.

När bygget trots allt inte stod klart utdelades böteslapp på böteslapp till scientologerna. I slutet av 2006 låg totalsumman av böterna på över 40 000 dollar.

Men efter många om och men klarade byggnaden i juni äntligen inspektionen och kan nu öppna sina dörrar för - får man anta - välbärgade gäster.