Det första fotot – en historia för sig

Publicerad 2012-02-28

BARA FYRA DAGAR Första bilden på prinsessan Estelle där hennes ansikte syns släpptes av hovet i går förmiddag.

Fyra dagars väntan – sedan kom de efter­längtade bilderna.

Mamma upp i dagen, ­menade vissa. Fantastiskt lik pappa Daniel, tyckte andra.

I väntan på bilden som visar Estelles ögon: fler klassiska kungabilder.

Intresset för att få se den lilla prinsessan har varit enormt. De första bilderna som visar prinsessans ­ansikte släpptes i går och gjorde genast succé.

– Det var jätteskoj när de kom. Det är också roligt att de använder sig av ­Facebook, säger Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga Magasinet.

”Väldigt genomtänkt”

Han får medhåll av hovexperten Elisabeth Tarras-Wahlberg.

– Publiceringen är väldigt genomtänkt. De lägger ut bilderna så att alla får tillgång till dem utan att någon enstaka kan göra ett ­kommersiellt jippo kring dem.

Redan efter en dryg halvtimme hade 10 000 personer ”gillat” prinsessbilden på Facebook.

Kronprinsessparet har hyllats för det jordnära sättet de förmedlat bilderna. Den första bilden, som också lades upp på hovets hemsida och snabbt spreds på internet, togs på Karolinska sjukhuset och visade ett avslappnat kronprinsesspar.

Klassisk uppställning

Annat var det förr. När den nuvarande kungen första gången förevigades på bild var det uppställning som gällde. Den klassiska bilden på Carl Gustaf XVI från dopet 1946 visar gammelfarfar kung Gustaf V och pappa Gustaf Adolf med sammanbitna miner.

När kronprinsessan ­Victoria växte upp blev de avslappnade familjebilderna den nya melodin. Ofta var det pappa kungen som själv höll i kameran för att slippa anstormningen av ­fotografer.

Nu väntar många på fler bilder på familjen – och på att få se prinsessan Estelles ögon. Till dess kan vi hålla till godo med de här klassiska kungabilderna.