Sverige ska införa åldersgräns för sociala medier

Publicerad 2016-01-29

Snart kan det vara slutlajkat för alla som är under 16 år, om inte föräldrarna först ger sin tillåtelse.

Som en del av en ny EU-förordning kommer Sverige att införa åldersgräns för sociala medier.

– Om det här får fler föräldrar att engagera sig i vad deras barn gör på nätet så är det bra, säger konsumentminister Per Bolund.

För att få använda Facebook, Snapchat och Instagram gäller sedan tidigare en åldersgräns på 13 år, som regleras i användaravtalen.

Men snart kommer Sverige att införa en lagstadgad åldersgräns. Den är en del av EU:s nya dataskyddsförordning, och kan komma att ligga på 16 år.

– Det handlar om en förodning som EU beslutat om och som nu ska införlivas i ländernas lagstiftningar, säger konsumentminister Per Bolund i en intervju med Aftonbladet Morgon.

Ska utredas

I praktiken innebär åldersgränsen att barn måste ha målsmans godkännande för att använda sociala medier och andra nättjänster. EU hoppas att åldersgränsen ska innebära ett förbättrat skydd för unga på nätet.

Regeringen ska nu tillsätta en utredning som ska avgöra var åldersgränsen ska ligga i Sverige.

– EU tvingar Sverige att utreda åldersgräns för föräldrars godkännande av ungas närvaro på sociala medier. Vi får se vad den utredningen leder till. Grunden från EU är satt till 16 år, men det finns också möjlighet att ha en gräns på 13 år, säger Per Bolund.

Får kritik

Det var SVT som var först med att publicera en intervju med Bolund om åldersgränserna. Nyheten fick människor på sociala medier att gå i taket.

”'Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Om vi har en 16-årsgräns på sociala medier, ska vi då revidera läroplanen”, skriver läraren Lotta Karlsson på Twitter.

Även journalisten och sociala medier-experten Emanuel Karlsten gick ut hårt och kritiserade förändringen. Efter att han studerat förordningen lite noggrannare mildrades dock sågningen.

”Det handlar alltså inte om att en förälder ska vara med varje gång ett barn vill snapchatta eller instagramma, utan om en förälder ska finnas med de få gånger som en tjänst vill förändra villkoren för personuppgifter och då behöver inhämta godkännande”, skriver Emanuel Karlsten i en krönika på sajten Breakit.

Måste ha målsmans tillstånd

Per Bolund tar dock åldersgränsen i försvar.

– Flera sociala medier har redan gränser, så det blir inte så dramatisk förändring. Som konsumentminister tycker jag att det som är viktigt är att vi får mer föräldraengagemang på sociala medier. Om det här får den effekten är det bra, säger han, och fortsätter:

– Jag och regeringen vill inte se en utveckling med färre unga på sociala medier.

EU:s dataskyddsförordning ska vara införlivad i svensk lagstiftning inom två år.

Lätt att komma runt

Tonåringar är en viktig målgrupp för de sociala nätverken. Därför kan de nya reglerna bli ett hårt slag mot jätteföretagen. Om åldersgränserna inte följs kan massiva böter vänta.

Förändringarna har kritiserats av både de sociala medierna och barnrätts-organisationer, som Computer Sweden tidigare rapporterat om.

Enligt gruppen Coalition for children online är det oklart varför åldersgränsen ska höjas. Organisationen flaggar också för att risken att barn ljuger om sin ålder ökar om gränsen höjs.
Eftersom det är så enkelt att skriva in falska uppgifter har experter ifrågasatt effektiviteten i åldersgränser på sociala medier.