Sjöräddningen: ”Katastrofen är pågående”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Över 250 människor har drunknat i Medelhavet sedan årsskiftet.

Så sent som i torsdags tvingades Gula båtarna ta hand om ett tiotal döda flyktingar.

– Det är första gången jag gråtit vid ett larmsamtal. Den här katastrofen pågår fortfarande, vi får inte glömma det här, säger Andreas Arvidsson vid Sjöräddningssällskapet.

Strax före klockan sex i torsdags morse fick Gula båtarna från Svenska sjöräddningssällskapet, som hittills räddat 1 104 människor på Medelhavet, larm om att något hade hänt vid Samos nordkust.

Besättningen tvingades snabbt inse att larmet kommit för sent. Medan solen gick upp över Samos bärgade personal ett tiotal döda kroppar. Många av dem var barn.

– Ett dött spädbarn som vi tog hand om hade enbart flera klädlager på sig. En annan död pojke hade en slang från ett traktordäck omkring sin lilla kropp i det kalla vattnet. Men ingen flytväst, sa Mikael Hinnerson på Sjöräddningssällskapet till SvD samma dag.

”Tuffaste dagen sedan vi kom ner”

Andreas Arvidsson är operativt ansvarig för Sjöräddningssällskapet och befann sig i Sverige när larmsamtalet kom.

– Av och till kommer de här händelserna som vi drömmer mardrömmar om. Att få höra att besättningen möttes av avlidna barn ... det är den tuffaste dagen för oss i Gula båtarna sedan vi kom ner. Det är första gången jag gråtit vid ett larmsamtal, säger han till Aftonbladet.

Döden på Medelhavet har kommit i skymundan efter höstens intensiva rapportering i samband med Alan Kurdis död. Men enligt Andreas Arvidsson är problemet minst lika stort nu.

– Katastrofen är pågående. Då och då kommer andra saker på agendan, men vi får inte glömma det här, säger han.

”Spår ett sämre 2016”

Efter lördagens katastrof utanför Turkiet har nu över 250 människor drunknat i Medelhavet bara i januari. Det är tre gånger så många som vid samma tid i fjol.

– Det är ingen bra start på året alls. UNHCR spår ett sämre 2016 än förra året. Vi måste få fokus på detta igen. De insatserna som görs verkar inte göra någon skillnad, säger Andreas Arvidsson.

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

SÅ KAN DU BIDRA

Bankgiro

Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Swish

Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

Sms

Sms:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100-500 kronor.

LÄS OCKSÅ

Dödens kust

Publicerad: