Lika överraskande som att solen går upp varje morgon

Publicerad 2015-05-06

Wolfgang Hansson om attacken mot Hillary Clinton

Att republikanerna satsar allt och lite till på att försöka svärta ner Hillary Clintons rykte är ungefär lika uppseendeväckande som att solen går upp varje morgon.

Boken "Clinton cash" är bara början på en lång rad attacker som syftar till att holka ur hennes popularitet.

Chansen att de lyckas är liten.

LÄS MER: ”Hillary slog Bill blodig

Spelplanen inför nästa års presidentval är ännu inte helt komplett men ändå väldigt tydlig.

Populära Hillary Clinton är kandidaten alla måste slå, vare sig de är demokrater eller republikaner. Det republikanska startfältet är inte överdrivet starkt, även om det troligen finns en Bush bland kandidaterna.

Republikanerna och grupper som står partiet nära anser att bästa sättet att undergräva Hillarys ställning är att gräva fram skit om henne. På precis samma sätt kommer demokraterna att dammsuga den republikanske presidentkandidatens bakgrund för att hitta skandaler att utnyttja.

Boken om hur paret Clinton blev rika är ett led i den strategin. Det innebär inte att uppgifter i boken inte stämmer. Men skälet till att publicera boken är främst att förhindra att hon kan flytta in i Vita huset efter nästa års val.

Tacksamt ämne

Det finns gott om rika affärsmän som hatar paret Clinton och är beredda att lägga ner delar av sin förmögenhet för att stoppa dem från att åter nå den politiska makten i USA. Istället för att göra detta i det republikanska partiets namn så använder man olika organisationer som inte har några restriktioner för hur mycket pengar de får använda till valkampanjen.

Parets Clintons privatekonomi har alltid varit ett tacksamt angreppsämne eftersom paret under lång tid haft feta bankonton. Utan att någon för den skull kunnat bevisa att de tillskansat sig rikedomen på olagligt vis.

En annan attackpunkt kommer att vara terrorangreppet mot USA:s konsulat i Libyens näst största stad Benghazi 2011 då fyra amerikanska diplomater dödades.

En omfattande kongressutredning har slagit fast att det inte går att klandra Hillary Clinton för några felbeslut i samband med attentatet. Ändå fortsätter republikanska organisationer att sprida bilden av att dåvarande utrikesministern på något sätt är ansvarig för det som hände.

Svårslagen

Skälet är att Hillary Clinton är en av USA:s mest populära politiker. Hon blir mycket svår att slå för vilken republikan det än blir som ställs mot henne. Hen kommer att behöva all hjälpe hen kan få.

Negativ kampanjtaktik, som det kallas, fungerar normalt sett bra i USA. Frågan är om den kommer att vara lika effektiv i Hillarys fall.

Efter alla sina år i politiken och åtta som Vita husets första dam är hon oerhört van vid att bli påhoppad på det här sättet. Hon är väl förberedd. Finns det inte någon verklig substans i anklagelserna, om det bara är illvilliga tolkningar och direkta felaktigheter som serveras så får attackerna troligen bara en marginell effekt.

Det kan förstärka bilden av att Hillary hör till en priviligerad elit trots att hon försöker framställa sig som den lilla människans förkämpe.

Clintonhatarna befästs i sitt Clintonhat och övriga rycker på axlarna.

För Hillary är det business as usual.

LÄS MER: Hon ville bli president – hamnade i fängelse