Lars, 53, tog sitt liv – fallet kan prövas i HD

Publicerad 2015-03-30

Riksåklagaren överklagar friande hovsrättsdom

Lars, 53, tog sitt liv efter att ha känt sig mobbad på sin arbetsplats – men hans chefer friades i hovrätten.

Nu överklagas domen till Högsta domstolen.

– Riksåklagarens uppfattning är att cheferna varit så passiva att det är straffbart, säger My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning.

Efter att socialsekreteraren Lars Persson, 53, fick en ny chef upplevde han att han hela tiden kritiserades och hackades på. Han började må dåligt men kände inte heller att någon av de överordnade cheferna brydde sig. När han bad om att bli omplacerad fick han inget gehör och till slut var Lars nedbruten. Han blev djupt deprimerad.

Friades i hovrätten

I maj 2010 fick Lars besked om att han skulle få sparken. Bara tre veckor senare tog han sitt liv.

Hans hustru, Maria Persson, polisanmälde senare fem chefer inom socialtjänsten i Krokoms kommun. Två av dem, en 56-årig socialchef och 58-årig mellanchef, dömdes i tingsrätten för ett drygt år sedan till villkorligt och böter för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Men domen överklagades – och hovrätten friade de två cheferna helt. Domstolen ansåg inte att den vårdslöshet som cheferna visat varit straffbar.

– Jag är besviken. Till och med när en person dött finns inga möjligheter att få rätt, sa änkan Maria Persson till Aftonbladet efter att domen föll.

Nu överklagas domen igen.

Vill ha vägledande dom

Den här gången är det riksåklagaren Anders Perklev (RÅ) som vill att Högsta domstolen (HD) tar upp fallet och prövar hovrättens dom.

– Det är för att vi vill få prövat vart gränserna går för den psykosociala arbetsmiljön, var det straffrättsliga ansvaret går för arbetsgivare, säger My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning.

Hon fortsätter:

– Riksåklagarens uppfattning är att cheferna varit så passiva att det är straffbart, vilket inte hovrätten menade.

Skulle ärendet tas upp i HD blir domen prejudicerande, alltså vägledande för framtida avgöranden i samma typ av ärenden. Det är nämligen det första åtal som väckts gällande arbetsmiljöbrott med anledning av brister i den psykosociala arbetsmiljön.

”Hovrätten har satt ribban väldigt högt”

– Man kan se det lite som ett pilotfall. Just företeelsen att må psykiskt dåligt i arbetslivet ökar och i ljuset av det är det viktigt att få reda på hur passiv man kan vara fast man har det mitt framför ögonen, säger My Hedström.

Hon menar att det blir svårt att väcka åtal i liknande ärenden framöver om hovrättens dom står sig.

– Därför är det bra att HD uttalar sig. Hovrätten har satt ribban väldigt högt.

RÅ yrkar på att cheferna döms till villkorlig dom och kraftiga böter.

HD ska nu först och främst fatta beslut om fallet ska prövas i högsta rättsliga instans.

– Det kan ta upp till ett halvår, men jag hoppas att de kan ta beslut här innan sommaren, säger My Hedström.

Sofia Roström Andersson

Följ ämnen i artikeln