Öppna ditt hem för flyktingar - med ett klick

Publicerad 2015-10-16

Nu kommer "flykting-airbnb" till Sverige

Fredrik Landqvist, Refugees Welcome

Nu öppnar Refugees Welcome, en portal där privatpersoner kan erbjuda rum eller bostad till flyktingar.

– Antingen tjänar man pengar på sånt här, eller så gör man som vi och ställer upp och gör det vi kan, säger Fredric Landqvist, föreningens ordförande.

Den som söker asyl i Sverige kan antingen få plats på ett flyktingboende, eller använda sig av det som kallas för ”eget boende”, vilket oftast är hos vänner eller släktingar. Nu kan det alltså också bli hos en främling, som vill ställa upp och erbjuda en plats i sitt hem.

Refugees Welcome är en enkel sajt med ett enkelt koncept:

Berätta var du bor, vad du har att hyra ut – och så kan lokala hjälporganisationer som arbetar med flyktingar matcha ihop dig med en person eller en familj som behöver någonstans att bo. Du bestämmer själv om du vill hyra ut eller erbjuda rummet gratis. Det skrivs kontrakt som ska skydda båda parter.

”Kan inte lilla jag göra nånting?”

Det började när Fredric Landqvist, till vardags forskare och IT-konsult, såg det tyska initiativet Fluechtlinge Willkommen som beskrevs som ett ”Air-bnb för flyktingar”. Han hade följt rapporteringen om flyktingströmmar och funderat på hur han kunde engagera sig.

– Jag tänkte att vad fanken, kan inte lilla jag göra nånting? Jag kan ju försöka sjunga men jag kan inte fylla Globen. Vad är jag bra på? Jo, bygga nätverk, koppla ihop saker.

Han hörde av sig till tyskarna och över en natt blev han den svenska noden för organisationen. En Facebookgrupp blev snabbt stor och samlade människor med användbara kompetenser.

Regler och försäkringar

Utvecklare, jurister, pr-folk och en professor i nationalekonomi, som fick bli kassör. Alla har jobbat kvällar och nätter för att hela ledet ska funka.

– Det som tagit längst tid är faktiskt att se till att vi har koll på alla praktiska och juridiska frågor, regler för uthyrning och inneboende, hemförsäkring, allt sånt. Redan första dagen fick jag fem erbjudanden på Facebook, folk som vill ge plats i sina hem, och det fortsätter komma minst någon gång om dagen, men jag har fått säga att de måste vänta tills allt är klart och går rätt till, säger Fredric Landvist.

”Blir ju en social fördel också”

– Det blir ju också en klar social fördel att bo hemma hos någon. Man träffas varje dag, de får vara del av ett svenskt vardagsliv, och det blir en väg in i samhället och språket, säger Fredric Landqvist.

Varför jobbar inte Migrationsverket redan så här?

– De kan inte, det ingår inte i deras uppgift. Deras direktiv är att tillhandahålla flyktingboenden för mer än 50 personer, och det är nog bara kungen som har ett hus där det får plats 50 flyktingar.

Både Migrationsverket och flera organisationer som arbetar med flyktingfrågor tycker att initiativet är bra. Flera som engagerat sig jobbar till och med på olika flyktingboenden, och har kunnat bidra med råd och kunskap.

Hur hoppas ni att det går nu?

– I Tyskland har de hittat platser till ungefär 500 personer sen de startade i somras. Jag tror att vi borde kunna klara av något liknande på samma tid. Vi hoppas kunna vara helt klara med de första matchningarna, med kontrakt och allt, till första november. Sen tittar vi också på hur vi ska kunna jobba mer långsiktigt, att som i Tyskland ta in folk som kan arbeta heltid med det här. Just nu är det bara volontärer och vi har ju andra jobb.

Han välkomnar dock förstås fler volontärer. På Refugee Welcomes sajt finns kontaktinformation för den som är intresserad.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln