"En del av amerikansk informationskrigföring"

Uppdaterad 2015-06-26 | Publicerad 2015-06-25

Ett ryskt stridsflygplan vid svenska gränsen. I vad som kan uppfattas som en provokation visade piloten upp vapnen under vingarna.

Det vore konstigt om Ryssland inte övat på att inta platser i Östersjöområdet.

Det säger Peter Mattsson, universitetslektor vid Försvarshögskolan.

– Rapporten vill måla upp Ryssland som ett allvarligt hot som amerikansk närvaro skulle lösa.

Följ ämnen
Nato

Rapporten från den amerikanska tankesmedjan Cepa som bland annat beskriver hur Ryssland övat på att inta Gotland och Åland ska ses ett ytterligare inlägg från opinionsbildare. Det menar Peter Mattsson, universitetslektor vid Försvarshögskolan som leder ett forskningsprojekt om rysk militär förmågeutveckling.

– Det här är en del av amerikansk informationskrigföring, precis som vi är utsatta för rysk informationskrigföring. Man vill måla upp Ryssland som ett stort, allvarligt hot som den amerikanska närvaron skulle lösa. Rapporten handlar egentligen om vårt förhållande till Nato.

"Känns spekulativt"

Det faktum att Ryssland har övat på att inta platser i Östersjöområdet är i sig inte uppseendeväckande, enligt Peter Mattsson. Man tränar helt enkelt sina förmågor på samma sätt som svensk militär över på att försvara olika delar av Sverige.

– Det anmärkningsvärda är att man pekar ut just de här områdena, som Gotland och Bornholm. Att det finns en systematisk rysk vilja att kunna ta de här områdena. Det finns scenarier gjorda där vi har krigsspelat på att Gotland blir angripet. Men att det blir så här tydligt angripet tycker jag känns spekulativt.

Objektiv utredning

Slutsatsen Peter Mattsson drar efter att ha läst vad han betraktar som ett inlägg i opinionsbildningen, är att det är dags att Sverige gör en objektiv utredning om Nato.

– Vi kommer inte undan det här längre. Vi borde göra en objektiv utredning om Nato på samma sätt som jag tror att man kommer att göra i Finland. Det borde ses över hur långt ett samarbete ska gå för att det ska vara fördelaktigt för Sverige. Jag tror att vi måste titta på det med egna ögon.

Följ ämnen i artikeln