Nej-sidan segrade i grekiska ödesvalet

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-05

ATEN/STOCKHOLM. När så gott som alla röster räknats i den grekiska folkomröstningen sent på natten mot söndag stod det klart att nej-sidan vunnit en tydlig seger.

– Ett stort ja till ett demokratiskt Europa, säger Yanis Varoufakis, Greklands finansminister.

När de grekiska vallokalerna stängde klockan 18 på söndagskvällen svensk tid visade de första undersökningarna att det skulle bli en knapp seger för nej-sidan.

– I dag firar vi demokratins seger, i morgon börjar det hårda arbetet, sa den grekiske premiärministern Alexis Tsipras vid 22.45-tiden på söndagskvällen, svensk tid.

För när nästan alla röster räknats så hade strax över 60 procent tillfallet nej, den sida som grekiska regeringen företräder. 40 procent hade röstat ja i frågan om långivarnas bud.

– Med den här modiga nej-rösten kommer vi i morgon ta kontakt med våra partner för att hitta en gemensam grund, sa finansminister Yanis Varoufakis på söndagskvällen.

"I morgon kommer allt vara bättre"

Under söndagskvällen fylldes gator och torg runt om i Grekland av jublande nej-anhängare som viftade med grekiska flaggor och ropade "oxi, oxi", som "nej" heter på grekiska.

– Jag är väldigt glad att vi röstade nej och inte vek oss för trojkan. I morgon kommer allt vara bättre, säger Billy Karaktonidis, 39, till Aftonbladet.

Även Ioana Kleftogiani, 38, gladde sig åt att nej-sidan ser ut att gå mot seger.

– Jag röstade nej för mina barns framtid. Nu kan Grekland ta sig ur den här krisen, säger hon till Aftonbladet på plats i den grekiska huvudstaden Aten.

Kravaller på Atens gator

Men samtidigt som det firades så utbröt kravaller i Aten.

– Anarkister angrep polisen vid ett universitetsområde. De kastade Molotovcocktails och stenar mot poliserna, säger Aftonbladets Patrik Lundberg, på plats i Aten.

En polis ska ha brännskadats och flera demonstranter har gripits.

– Det stinker tårgas här och glassplitter ligger längs gatorna, säger Patrik Lundberg.

"Demokratin kan inte utpressas"

Det är bara drygt en vecka sedan som den grekiske premiärministern Alexis Tsipras utlyste folkomröstning om budet från långivarna i EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Många trodde att valdeltagandet skulle bli lågt, men det blev över 60 procent, nästan i linje med det grekiska valet i januari.

– I dag har grekerna bevisat att demokratin inte kan utpressas. Det finns inga enkla lösningar, men det finns rättvisa lösningar – så länge det finns god vilja på båda sidor, sa Alexis Tsipras och berättade att han redan på måndagen kommer att samla landets partiledare för överläggningar.

Europa jublar inte – toppmöte på tisdag

Men bland ledarna i EU och eurozonen jublades det desto mindre. På tisdag ska eurozonens medlemmar hålla ett toppmöte för att reda ut hur de nu ska gå vidare.

"Jag noterar utfallet av den grekiska folkomröstningen. Detta resultat är väldigt beklagligt för Greklands framtid", sa ordföranden i eurozonens finansministergrupp, holländaren Jeroen Dijsselbloem, i ett skriftligt uttalande.

– Svåra åtgärder och reformer är oundvikliga. Vi kommer nu vänta på initiativ från de grekiska myndigheterna, säger han enligt AP.

Inte heller i Tyskland mottogs valresultatet med leenden.

– Genom att säga nej till eurozonens regler, som speglas i majoritetens nej-röster, så är det svårt att föreställa sig förhandlingar om ett stödpaket värt miljarder, säger socialdemokraten Sigmar Gabriel, Tysklands näringslivsminister och vice förbundskansler, till tyska tidningen Tagesspiegel.

Enligt Gabriel har premiärminister Tsipras "bränt de sista broarna som Europa och Grekland hade kunnat använda för att nå en kompromiss".

Men även tyska politiker med annan partifärg är kritiska.

– Nu måste man ställa sig frågan om det kanske är bättre för Grekland att stå utanför eurozonen. Grekland har valt isoleringens väg, säger Hans Michelbach från bayerska CSU till Reuters.

Butiker töms – restauranger har matbrist

Samtidigt som glada nej-anhängare firade på torg och gator runt om i Grekland så kom rapporter om att det svåra ekonomiska läget nu börjar bli kännbart.

Samtidigt som rösterna räknades efter söndagens val så bekräftade Greklands centralbank att de kommer begära att Europeiska centralbanken höjer taket i de akutlån som grekiska banker får för att överhuvudtaget ha några kontanter i sina bankomater.

De grekiska bankerna tror att pengarna kan ta slut redan i morgon.

– Bankerna kommer förmodligen att falla, och med det kommer blodtillförseln till hela samhället att hindras. Redan idag är butikerna på väg att tömmas, för de får inte längre köpa varor på kredit, säger Pål Foss, norsk gästforskare på det ekonomiska institutet vid Atens universitet, till nyhetsbyrån NTB.

Och även ute i turistorterna är det redan brist på vissa varor.

"Vi skulle beställa en trerätters middag i kväll till familjen men det gick inte då det var slut på fläskkött samt att glassen var slut", skriver svenska Greklandsturisten Linda till Aftonbladet.

Oklart vad som händer nu

Nu måste Grekland förhandla fram ett nytt avtal med sina långivare. Och trots den grekiska regeringens övertygelse om att ett nej-resultat inte betyder att landet behöver lämna eurosamarbetet, så säger många experter att det är långt från säkert.

– Vi hävdar att EMU-utträde nu är det mest troliga scenariot, skriver en expertgrupp från Barclays-banken.

Och när världens börser började vakna till det troliga nej-resultatet så sjönk euron snabbt mot dollarn.

Magdalena Andersson: "Osäkert läge"

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) anser att det är ett osäkert läge nu.

– Det är inte uppenbart vad som är vägen framåt för Grekland och den grekiska ekonomin, säger hon till TT.

Hon säger att det finns en risk för att det blir en ekonomiskt väldigt tuff situation för Grekland.

– Mycket handlar om hur samtalen kommer att bli de närmaste dagarna mellan Grekland och de som har lånat ut pengar till dem, nämligen medborgarna i de andra euro-länderna.

– Och hur Europeiska centralbanken (ECB) agerar därför att de grekiska bankerna är helt beroende av nödfinansiering av ECB.

"Bollen ligger hos Grekland"

Redan under söndagskvällen rapporterades att den grekiske premiärministern Alexis Tsipras varit i telefonkontakt med flera europeiska ledare.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande vill att ett extrainsatt toppmöte för euroländernas stats- och regeringschefer kallas in till på tisdag, rapporterar AFP.

Från eurolandet Finland konstaterar statsminister Juha Sipilä att "bollen nu ligger hos Grekland".

– Den grekiska regeringen får lov att berätta för de andra euroländerna hur den tänker stabilisera situationen, säger Sipilä enligt nyhetsbyrån FNB.

EU-kritiker nöjda med nej-resultatet

De EU-fientliga politikerna runt om i Europa gläder sig åt det förväntade nej-resultatet.

Franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen är förtjust och räknar redan med en vinst för nej-sidan.

"Det här grekiska nej-et är en stor och vacker lektion i demokrati. Folken är på väg tillbaka!" twittrar Le Pen.

Även brittiske EU-kritikern Nigel Farage är glad.

"EU-projektet håller nu på att dö. Det är fantastiskt att se det grekiska folkets mod gentemot Bryssels politiska och ekonomiska mobbning", twittrar Ukip-ledaren.

Aftonbladet bevakar omröstningen i Grekland under hela söndagen:

Direktrapporter - hela dagen

Live-tv med Aftonbladets utsända på plats i Aten och Greklandsexperten Alexandra Pascalidou.

Experter och profiler om omröstningen

Följ ämnen i artikeln