Karl hade vin i bilen – dömd till 350 piskrapp

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2015-10-15

Familjen vädjar till premiärminister David Cameron

Britten Karl Andree, 74, har dömts till 350 piskrapp i Saudiarabien.

Anledningen: Polisen hittade vin i hans bil.

– Det är ingen tvekan om att piskrappen kommer att döda honom. Vi uppmanar David Cameron att ingripa, säger hans son Simon.

Den religiösa diktaturen Saudiarabien har hårda lagar och stränga straff när det gäller alkohol.

Något som håller på att utlösa ett diplomatiskt dilemma för Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Karl Andree, brittisk medborgare och chef på ett oljebolag i Saudiarabien sedan 25 år tillbaka, greps och fängslades förra året efter att polisen hittat flera flaskor hemmagjort vin i hans bil.

Den saudiska domstolen – som bygger på idén om sharia – dömde Karl till fängelse och 350 piskrapp, rapporterar The Guardian.

Har astma och cancer

Karl Andrees familj har länge hållit tyst om fallet, i hopp om att det skulle underlätta de diplomatiska kontakterna mellan Storbritannien och det saudiska styret. Men nu uppmanar de anhöriga David Cameron att agera.

– Min pappa är en gammal man. Han har överlevt cancer tre gånger, tack vare väldigt kraftiga behandlingar. Han lider av astma och gikt. Han mår inte bra och kommer inte överleva detta, säger hans dotter Kirsten Piroth till BBC News.

”Längst ner i hackordningen”

Familjen är oroliga för att den brittiska regeringen – som betraktar Saudiarabien som en nära allierad – ska sopa Karl Andrees fall under mattan.

– Jag tror att min pappa är längst ner i hackordningen, säger han.

Under tisdagen beslutade den brittiska regeringen att dra tillbaka sitt bud på ett mångmiljonkontrakt, som ironiskt nog gällde utbildning och träning till saudiska domstolar.

Det brittiska regeringskansliet säger att Karl Andrees fall inte spelade in i beslutet, men tillade att David Cameron ska skriva ett brev till den saudiska ledningen med anledning av det "extremt oroande" ärendet.

Länderna som tillämpar spöstraff

Klicka på de markerade områdena för mer information.

Det här händer med din kropp när den piskas

NERVCELLERNA

Nervcellerna skadas och signalerar ständig smärta. Ju fler gånger straffet upprepas desto värre blir skadan. Smärtan sprider sig till slut över hela kroppen och går aldrig över.

BLODKÄRLEN

De små blodkärlen skadas och vävnaden dör. Även om skinnet inte spricker av slagen blir huden tjock och läderartad. Läkare ­beskriver den skadade huden som ett otympligt pansar som inte går att behandla.

UNDERHUDSFETTET

Underhudsfettet förstörs. Om slagen riktas mot fotsulorna - en vanlig tortyrmetod som kallas falaka - försvinner de stöt­dämpande fettkuddarna under foten. Den som drabbas kommer aldrig mer att kunna gå normalt och smärtfritt.

PSYKISKA SKADOR

De psykiska skadorna blir livslånga i form av posttraumatisk stress och förstörd självkänsla. Den offentliga förnedringen, skräcken inför smärtan och viss­heten att straffet ska upprepas vecka efter ger men för livet.