”Jag hoppas att bilden på min son förändrar allt”

Uppdaterad 2015-09-07 | Publicerad 2015-09-04

Familjen drunknade i Medelhavet – nu vill Abdullah se ett slut på flyktingkatastrofen

Bilden på hans döda treåring har blivit en symbol för Medelhavets flyktingkatastrof.

Abdullah Kurdi vill att sonens grymma öde ska bli början till slutet på tragedin.

– Jag hoppas att bilden på min son förändrar allt. Låt det här bli den sista gången, säger Abdullah Kurdi till Mirror.

Aylan Kurdis livlösa kropp, uppspolad på en strand i Turkiet, är en gripande symbol för flyktingkatastrofen i Medelhavet.

Bilden på den döda treåringen har fått människor över hela världen att reagera och har bidragit till ett starkt engagemang med kampanjer, upprop och insamlingar.

Abdullah Kurdi, 40, förlorade hela sin familj: sönerna Aylan, 3, och Galip, 5, och hustrun Rehan, 35. De omkom när flyktingbåten som skulle föra dem till ett nytt liv slogs omkull i vågorna och sjönk i havet.

När han under torsdagen identifierade sin familj på ett bårhus i Turkiet pratade han med pressen på plats.

”Hoppas att bilden förändrar allt”

Han berättade om sin stora förhoppning: att tragedin kan medföra en strimma av hopp för att dödssiffran, som bara i år uppgått till över 2 600 personer, upphör att stiga. 

– Jag hoppas att bilden på min son förändrar allt. Vi vill ha världens blickar riktade mot oss för att förhindra att samma sak ska drabba andra. Låt det här bli den sista gången, säger han enligt brittiska Mirror.

Efter att ha flytt krigshärjade Syrien försökte familjen nå den grekiska ön Kos som enligt förhoppningarna bara skulle vara en anhalt på vägen mot Kanada.

Smugglaren övergav båten

När vågorna växte sig våldsamt höga på onsdagsmorgonen övergav smugglaren den fem meter långa fiskebåten och lämnade de tolv flyktingarna ombord åt sitt öde.

– Jag tog över och försökte styra. Men vågorna var så höga och båten kantrade, säger Abdullah Kurdi enligt Mirror.

Han försökte förgäves rädda sina söners liv.

– Mina barn gled mig ur händerna, säger han.

Familjen hade hoppats på att få asyl i Kanada, där Abdullahs syster bor sedan 30 år tillbaka. Men han tänker inte fortsätta flykten på egen hand.

– Mitt liv är slut nu men jag hoppas att omvärlden kan se att folk dör och förbarma sig över dem. Jag hoppas mina barn ska bli en symbol så att de ska hjälpa folk som behöver hjälp. För verkligheten är så svår och de som inte lever i den kan inte känna till den, säger han till radiostationen Roxana, som citeras av SVT.

Han vill nu försöka ta sin familj tillbaka till Kobane i Syrien för att begrava dem.

– Allt jag vill är att vara med mina barn, säger han till AP.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln