Träfigur dubbelt så gammal som Stonehenge

Uppdaterad 2015-09-01 | Publicerad 2015-08-31

Pyramiderna och Stonehenge kan slänga sig i väggen.

Här är träfiguren som är den äldsta skulpturen i världen.

Det långa föremålet karvades fram för 11 000 år sedan.

Den mystiska trästatyn hittades i en torvmosse i Ryssland för över 100 år sedan. Tidigare trodde man att den var omkring 9 500 år gammal, men i en ny radiometrisk dateringsundersökning genomförd av tyska forskare har man kunnat uppdaterat åldern till 11 000 år.

– Vi kan säga att resultaten är sensationella, säger en källa vid det regionala museet i den ryska oblasten Sverdlovsk, till The Siberian Times.

Träfiguren är därmed från den tid som följde på den senaste istiden, som avslutades för 12 000 år sedan. Statyn är mer än dubbelt så gammal som Stonhenge och klår de egyptiska pyramiderna med än större marginal.

Kapades under Sovjettiden

Figuren skapades från ett nyfällt trä och visar tydliga spår av stenredskap. Åldern och spåren gör att figuren nu blivit än mer intressant.

– Det här är en extremt viktigt dag för den internationella forskarvärlden. Det är viktigt för att kunna förstår utvecklingen av vår civilisation, konsten i Eurasien och mänskligheten i stort, säger Thomas Terberger, professor i kulturarv, till den ryska tidningen.

Med hjälp av spåren på trästatyn har man kunnat sluta sig till att jägare, fiskare och samlare som levde i Uralbergen var lika långt gången i sin utveckling som jordbrukarna i Mellanöstern.

Statyn var ursprungligen 5,3 meter lång men under Sovjettiden försvann delar av den. Nu återstår 2,8 meter som tillsammans med skisser från 1914 visas upp på museet i Sverdlovsk.

Följ ämnen i artikeln