Säljer Candy Crush – cashar in miljarder

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2015-11-04

Sebastian Knutsson gick ”all in” på en enda idé – ett pussel i mobilen med godisbitar som byter plats.

Det var en bra idé.

Nu säljer han sitt mobilpussel och kan gotta sig åt 2,7 miljarder kronor.

Det ska sägas att affären ännu inte är helt i hamn. Men styrelserna för King – bolaget bakom Candy Crush – och amerikanske speljätten Activision Blizzard, är överens.

Blizzard köper King För 5,9 miljarder dollar – ungefär 50 miljarder kronor.

Mycket ska till för att affären inte blir av under våren.

Tre gånger dyrare än Volvo

Prislappen är tre gånger mer än vad kinesiska Geely fick lägga ut för att köpa Volvo PV, en av kronjuvelerna i svensk industrihistoria. Volvo såldes för 1,8 miljarder doller.

Och affären kommer enligt DI att göra fyra av de fem skaparna av King till miljardärer:

Sebastian Knutsson, kreativ chef på King och Candy Crush skapare, äger drygt 17,6 miljoner aktier och får 2,7 miljarder kronor.

Riccardo Zacconi, vd för King och störst ägare av de fem, får 4,7 miljarder.

Lars Markegren, kontorschef som äger nio miljoner aktier får 1,4 miljarder.

Patrik Stymne, systemarkitekt, har sju miljoner aktier värda 1,1 miljarder.

Och Thomas Hartwig, teknikchef. Han är den ende av grundarna som bara nästan blir miljardär. Han får 971 miljoner kronor för sex miljoner aktier.

Candy Crush cashade in

Kings historia är en framgångssaga större än svenska Minecraft (som förra hösten såldes för motsvarande 18 miljarder kronor).

De fem grundarna träffades på internetbolaget Spray runt i slutet på 1990-talet. Några år senare, när it-bubblan var historia, bildade de 2003 spelbolaget King.

Det stora lyftet för bolaget kom när Sebastian Knutsson fick idéen till Candy Crush.

Den första versionen släpptes på Facebook den 12 april 2012. Alltså för bara 3,5 år sedan.

I våras noterades King på New York-börsen. Då föll aktien som en sten. Första dan tappade den 16 procent i värde. Men det var inget som bekymrade Sebastian Knutsson då.

Och värdet var ju fortfarande högt.

– Visst hade det varit roligare om aktien hoppat upp från start, men det är ju inget man kan påverka, i alla fall inte på kort sikt, sa han senare till Dagens Industri.

”Vill göra något vettigt”

Vad ägarna ska göra för pengarna är inget de kommenterat. Kings grundare vill över huvud taget inte ge några intervjuer – innan affären är helt klar.

Men en gissning är att en hel del återinvesteras i olika teknikprojekt.

Sebastian Knutsson har tidigare berättat att han bollat frågan med sin far, Lars Knutsson, också han en entreprenör som på 1960-talet grundade modeföretaget Gul & Blå.

– Pappa har varit på mig lite. ’Får du ut alla de där pengarna måste du göra något nyttigt.’ Han säger att jag måste tänka till.

– Jag tror att han har helt rätt. En så stor summa pengar är ingenting som man själv har någon användning för i slutändan. Jag vill göra något vettigt med pengarna, sa han till Dagens Industri förra sommaren.

Följ ämnen i artikeln