Ryska bombplan flög förbi Gotland under Almedalsveckan

Uppdaterad 2015-11-07 | Publicerad 2015-11-01

Experten: ”Det är en ren provokation”

Ryska bombplan flög mot Blekinge och förbi Gotland i juli.

Planen var mycket nära den svenska territorialgränsen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Kurserna tyder på att de övade anfall på mål i Karlskrona eller Kallinge, säger en källa till tidningen.

Följ ämnen
Nato

Det är sedan tidigare känt att försvaret den 4 juli skickade upp två Jas 39 Gripen för att följa två ryska bomplan som flugit över Östersjön.

Nu avslöjar Dagens Nyheter att de ryska planen flög mot Blekinge och förbi Gotland, där Almedalsveckan pågick. De uppges ha varit mycket nära Sveriges territorialgräns.

– Kurserna tyder på att de övade anfall på mål i Karlskrona eller Kallinge. De svängde undan för svenska gränsen, men de kom onödigt nära, säger en källa till DN.

– Med de kryssningsrobotar som de här planen bär så behöver ryssarna inte komma så nära gränsen. Den här bombflygningen är en ren provaktion, säger en expert på underrättelsearbete till tidningen.

Hade ingen beredskap

De ryska motiven till flygningen är oklara. Enligt DN kan det röra sig om en markering mot Sveriges närmande till militäralliansen Nato. Det skulle också kunna finnas en koppling till USA, som firar nationaldag den 4 juli.

Det är långtifrån första gången som Rysslands flygvapen över nära den svenska gränsen. På långfredagen 2013 simulerade ryska bombplan anfall mot Stockholm och Sydsverige. Planen skuggades av danska Natoflyg. Då fanns nämligen inga svenska stridsplan i beredskap.

Bedriver informationskrig

På Nordiska rådets möte i Reykjavik tidigare i veckan uppgav försvarsminister Peter Hultqvist att Sverige är utsatt för en smutskastningskampanj, som Ryssland misstänks ligga bakom. Bland annat har ett brev som påstods komma från försvarsdepartementet och som handlade om att Sverige skulle exportera vapen till Ukraina cirkulerat i internationella kretsar.

– Man vill skapa en bild av att vi håller på med saker man inte bör hålla på med. Det är ett sätt att försöka underminera och skapa desinformation. Man kan kalla det informationskrigföring, sa Peter Hultqvist till Aftonbladet.