Psykologupprop för flyktingar

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-05

Kräver snabbare asylprocess och bättre kunskap

Kristina Taylor tycker uppropet är en viktig markering från psykologkåren.

Både flykt och asylprocess kan leda till stora trauman. Därför bör Sverige göra sitt bästa för att minska påfrestningen på flyktingarnas psykiska hälsa, menar Psykologförbundet i ett nytt upprop där de också erbjuder sin egen kompetens.

– Vi är väldigt enhälliga i att processerna behöver förändras. Det handlar om grundläggande kunskap om vad som kan förvärra trauman under asylprocessen, säger Kristina Taylor, psykolog och ordförande i förbundets etikråd, till Aftonbladet.

— För en större grupp blir den psykiska ohälsan värre av att vänta på besked.

Kristina Taylor var med på rådskonferensen där Sveriges Psykologförbund antog ett upprop som efterlyser kortare asylprocess, bättre kunskap om traumahantering, och hjälp för psykologer från andra länder att etablera sig och dela med sig av sina kunskaper. Men också en uppmaning till landets psykologer att dela med sig av sina kunskaper och sin tid.

”Har ett ansvar”

”Vi har ett ansvar att använda vår kompetens inom trauma, sorg, följderna av förlust av gemenskap och svårigheter att anpassa sig till nya livsvillkor” skriver förbundet i uppropet.

—Vi är överrumplade som samhälle av den här utvecklingen, men det finns många som har kunskap och är engagerade, säger Kristina Taylor.

— Psykologer är en bra grupp att stå upp för det här, och göra tydligt att samhället behöver tillgodose de här behoven.

”Handlar mycket om det första bemötandet”

– Under den första tiden, för många som har traumatiska erfarenheter, så handlar det inte så mycket om psykologisk behandling, utan att förmedla kunskap om hur man ska bemöta dessa människor. Vi kan vara en bra resurs för att handleda till exempel skolpersonal och andra om vad som är viktigt och vad man ska undvika, säger Kristina Taylor som själv jobbar inom skolan.

— Men det kommer att krävas kunskap även i ett längre perspektiv. Trauman kan påverka människor länge. Vi vet inte nu vilka som kommer ha bestående problem och behöva ytterligare hjälp.

”Dags att agera”

”Nu är det dags att agera och hålla fast vid värderingar kring mänskliga rättigheter” skriver förbundet i uppropet.

— Jag tror att många av våra medlemmar kommer att ställa upp om bara möjligheten finns. Jag tror mycket på den här markeringen som kår, säger Kristina Taylor.

— Det är inte ett politiskt ställningstagande, utan ett professionellt – och ett mänskligt.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset