367 flyktingar greps i Ungern

Publicerad 2015-09-16

Den första dagen efter att Ungerns nya tuffa migrationslagar trädde i kraft greps 367 flyktingar av den ungerska polisen. De ska ha tagit sig in i landet illegalt.

Sedan tisdagen råder undantagstillstånd i Ungerns södra delar och gränsen mot Serbien är stängd. Det över 17 mil långa taggtrådsstängslet som Ungern byggt vid gränsen står färdigt. Enligt landets nya hårdare migrationslagar kan "olaglig gränsöverträdelse" ge upp till tre års fängelse. Det är även olagligt att förstöra stängslet, vilket kan ge upp till fem års fängelse, skriver TT.

Flyktingarna åtalas

På den första dagen med de nya lagarna greps minst 367 flyktingar som tagit sig in i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 316 av dem kommer åtalas för att ha skadat taggtrådsstängslet och de 51 andra kommer att åtalas för att ha tagit sig in i landet illegalt, uppger polisen.

De drygt 400 flyktingarna är dock betydligt färre än vad Ungern tidigare tog emot innan lagarna trädde i kraft. Bara på måndagen kom 9 380 flyktingar till Ungern, enligt polisen.

Samtidigt fortsätter byggandet av en fyra meter hög mur vid gränsen mot Serbien. Muren ska göra det ännu svårare för flyktingar att komma in i Ungern. Dessutom planeras ett nytt taggtrådsstängsel vid gränsen mot Rumänien. Ungern har fått kritik från Europeiska rådet och flera människorättsorganisationer.

”Släpp inte in fler muslimer”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare motiverat beslutet att stänga gränserna med att den "kristna kulturen" i Ungern och Europa hotas av muslimska invandrare.

– Om Europa tillåter en tävling av kulturer, då kommer de kristna att förlora. Detta är fakta. Den enda utvägen för dem som vill bevara Europas kristna kultur är: släpp inte in fler muslimer, säger han till Bild.

– Vi vill inte ha många muslimer i vårt land, har Orbán också tidigare sagt, och hänvisade till Ungerns erfarenhet av när Osmanska riket styrde landet.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

ANNONS

Följ ämnen i artikeln