Borg slog tillbaka mot Löfvens jobbutspel

Publicerad 2013-04-04

”Hur ska ett ökat skattetryck leda till fler jobb?”

Finansminister Anders Borg (M) slog idag tillbaka mot Socialdemokraternas sysselsättningsmål och kallade visionen om lägst arbetslöshet i Europa för "inte trovärdig".

– De har presenterat ett nytt mål för den ekonomiska politiken utan att redovisa hur det ska finansieras, sa han vid en presskonferens på Riksdagen.

Medan blickarna är riktade mot Socialdemokraternas kongress i Göteborg kallade finansminister Anders Borg idag till presskonferens i Stockholm för att ge svar på gårdagens utspel från S-ledaren Stefan Löfven.

Borg kallade det socialdemokratiska sysselsättningsmålet - med lägst arbetslöshet i Europa - illa underbyggt och stämde därmed in i kritiken från partisekreterare Kent Persson (M), som igår kallade förslaget för "luftmål"

– För att man ska nå det här målet krävs en väldigt kraftig ökning av sysselsättningen. Då måste man ställa sig frågan hur ett ökat skattetryck på 30 miljarder ska leda till ökad sysselsättning, sa Anders Borg

Inga konkreta förslag

Han ställde ett antal "hurfrågor" kring hur Löfven ska finansiera "den lägsta arbetslösheten i Europa"

– Hur bidrar en urholkad arbetslinje med höjd a-kassa och höjda bidrag till att det blir fler jobb? sa Borg.

Men några konkreta egna förslag ville finansministern inte bjuda på.

– Vi kommer inom några dagar presentera en vårproposition som kommer att innehålla flera åtgärder. Vi kommer naturligtvis även i höstens budgetproposition att presentera fler åtgärder, sa Borg.

S-kritik mot Borg

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson kontrade Borgs kritik och ifrågasatte regeringens arbete med att bekämpa arbetslösheten.

– Anders Borg tycks inte vilja ha höga ambitioner när det gäller att få ned arbetslösheten. Det är klart att Borg kanske inte har så högt självförtroende i dagsläget när vi ser att den svenska arbetslösheten har stigit under hans sex och ett halvt år som finansminister, säger hon till TT.