Mördaren hade dåligt samvete - lämnade in sig själv till polisen

Publicerad 2013-04-04

I dag begravdes guldhandlaren Leif Klatzkow, 73.

Samtidigt avslöjades nya detaljer kring gripandet av den misstänkte mördaren.

– Han har haft svåra samvetskval och under påsken bestämde han sig för att gå till polisen och överlämna sig själv, säger gärningsmannens advokat Johan Eriksson.

Vid tvåtiden på torsdagseftermiddagen samlades Leif Klatzkows familj vid Södra judiska begravningsplatsen i Stockholm. En timme senare häktades en 24-årig småbarnspappa, på sannolika skäl misstänkt för mord och människorov. Mannen som dolde sitt ansikte med en t-shirt erkände själv vållande till annans död och grovt rån.                 

– Han har inte haft för avsikt att döda offret, han har lämnat en noggrann förklaring till polisen, säger gärningsmannens advokat Johan Eriksson.

Överlämnade sig själv

Eriksson berättar också att småbarnspappan inte förstod att guldhandlaren dött av sina skador förrän han fick reda på det via media.

– Han har haft svåra samvetskval och under påsken bestämde han sig för att gå till polisen och överlämna sig själv, säger han.

Familjen Klatzkow tog i går emot beskedet med lättnad:

– Det känns naturligtvis jättejättebra att han är gripen och häktas samma dag som vi begraver Leif. Det kunde inte ha infallit på en bättre dag, vi kommer att hedra honom med det nu, säger brodern Tommy Klatzkow till Aftonbladet.

Band fast hustrun

Leif Klatzkov mördades natten till den 27 mars. Tre rånare hade då brutit sig in i lägenheten på Reimersholme i Stockholm och bundit fast hans hustru. När Leif kom hem från ett möte senare på kvällen överfölls han av rånarna, som ville ha nycklar och koder till hans guldaffär. Två av rånarna for i väg till guldaffären, och den misstänkte 24-åringen stannade kvar i lägenheten med paret. När Leif Klatzkow inte mindes en av koderna rånarna efterfrågade utbröt tumult.

Leif Klatzkow avled av knivskadorna innan ambulansen hunnit fram.

Åtal ska vara väckt senast den 2 maj.

Minst två på fri fot

Polisen har gott hopp om att gripa den misstänkte småbarnspappans kumpaner.

– Vi har minst två personer på fri fot. Det är jättesvårt att säga när ett gripande kan ske men vi hoppas att det kommer att ske snart, utredningsläget ser väldigt bra ut, säger Lars Byström vid länskriminalpolisen i Stockholm.

Enligt åklagare Fredrik Karlsson är det en tidsfråga innan de två andra misstänkta rånarna kan gripas.

– Ett stort antal poliser arbetar med utredningen. Den tekniska bevisningen är mycket god och det är snarare fråga om när, än om, de kommer att gripas, säger han.