Experten om Ri Yong-hos Sverigebesök: ”En bra start”

Publicerad 2018-03-15

I dag landar Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho i Stockholm för ett samtal med Margot Wallström.

I fokus står säkerhetsläget på Koreahalvön och Sveriges roll som skyddsmakt för USA.

– Diskussionen om ett högnivåmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-un och vilka deras kravbilder är kommer säkert att komma upp, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

I de kommande samtalen mellan Ri och Wallström antas säkerhetsläget på Koreahalvön att diskuteras.

– Troligen kommer Sveriges skyddsmaktsuppdrag och de bilaterala relationerna mellan Nordkorea och Sverige att tas upp. Sen kommer säkert diskussionen om ett högnivåmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-un att komma upp – vad deras kravbilder är, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Utrikesministern Ri Yong-ho beskrivs ofta som artig och flexibel – en van diplomat med debattrutin. Det är inte första gången han besöker Sverige, under 1980-talet jobbade han några år på Nordkoreas ambassad i Sverige och han har även varit ambassadör i London.

Vilket inflytande har han över Kim Jong-un?

– Han har ett bra inflytande och det är en oerhört duglig person. Men utrikesministeriet som institution är inte en utav toppinstitutionerna, även om inflytandet har stärkts under Kim Jong-un, som har ett högre förtroende för utrikesministeriet än sina företrädare, säger Niklas Swanström.

Sverige kan bli arena för dialog

Sverige har uppdrag som konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien. Det ger regeringen en bra position att fungera som arena för dialog mellan Nordkorea och USA, menar Swanström.

– I Sverige har vi definitivt bilden av att vi skulle kunna vara en bra arena för samtal mellan länderna och Nordkorea ser oss som en mer naturlig plattform för dialog än många andra länder, en bild som delas av det internationella samfundet.

I april är ett möte mellan Nord- och Sydkorea planerat där det ska diskuteras hur man ska föra diskussioner med USA tillsammans.

”Ri Yong-ho har ingen beslutande roll”

Den mediala uppmärksamheten kring Nordkoreas besök i Sverige är stor i svensk press. Samtidigt måste man komma ihåg att det är partiet och Kim Jong-un som styr Nordkorea med järnhand. Ri Yong-ho har inte särskilt stor makt att fatta egna beslut.

– Det här mötet är fortfarande på en ganska låg nivå. I det nordkoreanska systemet är en utrikesminister inte i beslutande position. Efter det här mötet måste ett möte med partiet komma till stånd. Det mötet kommer vara mer signifikant. Men Ri Yong-ho är absolut en bra start, säger Niklas Swanström.