Ryssarna bombade sönder staden: ”Ett himmelrike på jorden”

Publicerad 2023-03-19

Den ryska statspropagandan nådde nya höjder när Vladimir Putin besökte ockuperade ukrainska Mariupol.

Först bombade ryssarna sönder 90 procent av staden.

Nu berättar invånarna för Putin att de lever i ett himmelrike på jorden.

Följ ämnen
Ukraina

På lördagen, årsdagen av Rysslands olagliga annektering av Krim 2014, besökte Vladimir Putin för första gången sedan krigsstarten den ukrainska ockuperade halvön.

Sedan flögs han i helikopter till den ockuperade staden Mariupol, som ligger i den del av Ukraina som Ryssland olagligt annekterade den 30 september i fjol. Under den tre månader långa ryska belägringen våren 2022 raserades 90 procent av stadens bostadshus.

Den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti gjorde ett stort nummer av att Vladimir Putin själv körde bil både i Sevastopol på Krim-halvön och i Mariupol, och publicerade tre filmer där han satt bakom ratten i Mariupol.

Efter Rysslands övertagande av Mariupol tjänar ryska byggföretag pengar på att bygga upp staden igen. Putin besökte bland annat ett sådant nyuppbyggt område.

”En liten bit av himlen”

Den ryske presidenten filmades när han träffade invånare på gatan i området Nevskij och ”blev hembjuden till en familj”.

– Det här är en liten bit av himmelriket, sade en till synes överlycklig kvinna till Putin när de möttes på gatan och filmades av Ria Novosti.

Enligt Ria Novosti ”började Mariupols invånare aktivt återvända till staden efter att den börjat byggas upp igen”.

Mariupol hade 425 000 invånare före den ryska invasionen, varav drygt 300 000 flydde från staden under belägringen och omkring 10 000 dog, enligt ukrainska myndigheter.

Besöket i Mariupol var Putins första i de ockuperade delarna av ukrainska Donbass sedan krigsstarten. Efter besöket flögs Putin vidare till ryska staden Rostov-vid-Don för ett möte med befälhavaren för ryska arméns krig i Ukraina, Valerij Gersamiov.

Dagen före Vladimir Putins Ukraina-resa utfärdade internationella brottsmålsdomstolen en arresteringsorder mot den ryske presidenten, där han anklagas för krigsförbrytelser som begåtts i Ukraina.

Ukrainas presidentrådgivare Mykhailo Podolyak kommenterade på söndagen Putins besök på Twitter:

– Förbrytaren återvänder till brottsplatsen. Medan den civiliserade världen utfärdat en arresteringsorder mot krigets regissör, så beundrar organisatören bakom morden på tusentals Mariupol-familjer stadens ruiner och massgravar.