Billström: ”Vi behöver inte vara rädda”

Publicerad 2023-08-16

Storbritannien har ändrat reserekommendationerna och al-Qaida uppmanar till attacker i Sverige.

Men orolig, det behöver man inte vara, menar Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

– Vi bör visa större vaksamhet, men vi behöver inte vara rädda, säger han i P1 Morgon.

Sverige har enligt Säkerhetspolisen gått från att vara ett legitimt till prioriterat mål för terrordåd som en följd av den senaste tidens koranbränningar.

Säpos hotnivåskala ligger dock kvar på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Det innebär att det finns risk att ett terrorattentat kan koma att ske.

Senast i helgen ändrade Storbritannien sina reserekommendationer till Sverige. De uppmanar resenärer att se upp för terrordåd. Den svenska regeringen har ännu inte kommit med liknande uppmaningar.

– Det här är bedömningar som brittiska myndigheter gör och det är allmänna rekommendationer. Jag noterar också att det finns de som uttalat sig kring detta som säger att svenska myndigheter har koll på vårt territorium, säger Tobias Billström i P1 Morgon.

Diskuterar åtgärder

Dessutom har terrororganisationen al-Qaida uppmanat till attack i Sverige och Danmark. Det är allvarligt, men inte något som invånarna i Sverige ska påverkas av, förklarar Billström i P1 Morgon.

– Vi tar detta på mycket stort allvar i vårt land. Jag och chefen för utrikesdepartementet har varit mycket engagerade i detta de senaste dagarna. Vi diskuterar givetvis de åtgärder som behöver vidtas för att höja säkerhetsnivån.

– Målet är att vi ska bli rädda. Det är det som de här organisationerna vill och det ska vi givetvis inte bjuda dem på.

”Inrikespolitiskt tjafs”

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs (SD) islamkritiska twittrande har fått oppositionen att gå samman för att försöka rösta bort honom från posten. Oppositionen menar att hans uttalande äventyrar Sveriges säkerhet.

Billström håller inte med. Försöket att avsätta Jomshof ser Billström som en ”sideshow”.

– Jag vill gärna betona att det är för mig som utrikesminister otroligt viktigt att vi förstår att det läget som vi hamnat i behöver vi ta oss ur genom att ha en dialog och det är inte genom att vi har en massa inrikespolitiskt tjafs i bakgrunden.

Följ ämnen i artikeln