Uppgifter: Polisen misstänker – Foxtrot rekryterar norska ungdomar

Kraftsamlar för att förhindra spridning till fler länder

Publicerad 2023-09-29

Foxtrot har etablerat sig i Norge.

Polisen misstänker att nätverket har rekryterat flera pojkar på norska HVB-hem, enligt uppgifter.

– Vi har ett gemensamt intresse av att Sverige slår tillbaka mot våldsvågen, säger Norges justitieminister Emilie Enger Mehl till Aftonbladet.

Det svenska gängkriget har tagit sig över gränsen till Norge.

På onsdagen möttes Sveriges och Norges justitieministrar för att diskutera situationen.

– Jag tänker att Sverige och Norge har ett gemensamt intresse att Sverige slår tillbaka mot våldsvågen här och att vi i Norge förebygger att nya nätverk tar sig över gränsen och etablerar sig. Vi stärker också polisen med mer pengar och personal, särskilt i utsatta områden i Oslo, säger Norges justitieminister Emilie Enger Mehl.

Norges justitieminister Emilie Enger Mehl och Sveriges dito Gunnr Strömmer har träffats med anledning av våldsvågen.

Är du orolig för att det ska utveckla sig på samma sätt som i Sverige med skjutningar och sprängningar?

– Jag upplever stora skillnader mellan Norge och Sverige. Vi är inte i närheten av att ha en sån situation som de upplever nu och samtidigt så vidtar vi kraftigt förebyggande åtgärder så jag är inte bekymrad över att vi ska hamna i samma situation. Men det är viktigt att vi tar det på allvar, säger Enger Mehl.

Strömmer: Inte överraskande

Justitieminister Gunnar Strömmer beskriver situationen som ”allvarlig” och säger att han förstår den norska oron.

– Vi har ett starkt ömsesidigt intresse av att mobilisera svenska och norska resurser och förhindra utvecklingen. Samtidigt är det inte överraskande. Det är en väldigt expansiv kriminalitet, det vet vi av erfarenhet. De här kriminella nätverken opererar även i andra länder än Sverige.

Är du orolig för att de ska sprida sig till fler länder?

– Jag vet inte om oro är rätt beskrivning, det är en realitet. Det här är en väldigt expansiv brottslighet och vi har ett nära samspel med länder som haft den här typen av problem före oss, som Danmark och andra länder nere på den europeiska kontinenten. Men vi har också ett nära samspel med Norge och Finland som ser en risk att det expanderar till deras länder, säger han.

Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer och Norges Justitieminister Emilie Enger Mehl under ett möte på Arlandastad tidigare i år.

Uppgifter: Misstänks rekrytera norska barn

Norsk polis beräknar att man har runt 1 200 gängkriminella i Norge. Tidigare i veckan slog norska polisen larm om att Foxtrot-nätverket har etablerat sig i landet.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker polisen nu att Foxtrot rekryterar tonårspojkar på olika HVB-hem i Norge.

Pojkarna är mycket unga och polisen bedömer att en del av pojkarna kan bli våldsutövare åt nätverket, enligt Aftonbladets uppgifter.

Pojkarna som identifierats ska sympatisera tydligt med nätverket, enligt uppgifter.

”Involverade i våldsuppdrag”

Hur många av de nätverkskriminella i Norge som är svenskar vill man inte gå in på. Däremot har man sett hur norska brottslingar utnyttjar svenska gängmedlemmars våldskapital för att utföra dåd och uppdrag i Norge.

Något som gjort att man nu vädjar om internationell hjälp för att hantera de svenska gängen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det vi kan säga är att svenska gängkriminella är involverade i våldsuppdrag. När det gäller narkotika är det svårt att slå fast hur mycket som kan knytas till de kriminella nätverken. Ibland är förpackningarna märkta, men det förs ingen statistik över detta, säger norska polischefen Trond Bruen Olsen.

Polischefen ser ingen risk i nuläget att situationen eskalerar likt i Sverige.

– Det är också viktigt att behålla fokus genom att förebygga potentiella konflikter och utreda brott som begås av gängkriminella.