Dadgostar om Zara: ”Det låter som en skräckfilm”

Publicerad 2024-04-12

Nooshi Dadgostar kallar arbetsmiljön på Zara ”vidrig” och ”hårresande” efter 200 sekunders granskning.

– Vilket skitföretag, säger Vänsterpartiets ledare.

Efter Aftonbladet/200 sekunders granskning av klädföretaget Zara planerar Nooshi Dadgostar att inom kort besöka en av kedjans butiker i Stockholms-området.

– Jag vill prata med de anställda, med anledning av era reportage.

Vad tänker du om 200 sekunders granskning?

– Det är vidrigt och hårresande att en så här stor arbetsgivare behandlar sina anställda på det här sättet. Att behöva vara i en liten ruta under hela arbetsdagen och behöva be om lov om man ska gå på toaletten eller flytta sig utanför rutan. Det är en omänsklig behandling.

Vad tänker du om att det är många unga kvinnor som är anställda och drabbas av det här?

– Den svaga lagstiftning vi har underlättar för en sån här arbetsgivare att pressa de anställda och ha den här typen av närmast slavliknande arbetsvillkor för sina anställda. Företaget är ju väldigt stort och ägs av en av världens rikaste män. Det är djupt stötande att han då inte behandlar sina anställda på ett mänskligt och humant sätt.

En anställd sa att ”ibland känns det som ett fängelse”.

– Det kan man förstå om man behöver stå i en ruta som knappt är en gånger en meter stor hela arbetsdagen. Då håller man inte så länge som människa. Det är fullständigt oacceptabelt att ha det så på svensk arbetsmarknad.

Una Subotic, en tidigare anställd som vi pratat med, berättar att hon jobbade i en nersläckt lagerlokal med pannlampa.

– Det är helt otroligt att vi har en så stor arbetsgivare på vår arbetsmarknad som har så vidriga arbetsförhållanden. Det är obehagligt helt enkelt, säger Dadgostar som under torsdagen besöker fackförbundet Handels årsmöte.

– Jag vill uppmana alla anställda på Zara att bli medlemmar i facket och höra av sig till förbundet för att de ska kunna driva rättsfall i det här läget.

När en ex-anställd klagade på lönen tog två kostymklädda herrar från Spanien in henne i ett rum och frågade "do we have a problem?" Hon blev livrädd.

– Man tror inte att det är sant att det händer i Sverige. Det låter som en skräckfilm.

”I slutändan kan de inte få finnas kvar på svensk arbetsmarknad om de inte ändrar sig.”

Anställda och ex-anställda vittnar också om rasism inom Zara. Bland annat aktiverar väktare larm i fickan när personer med invandrarbakgrund går ut.

– Det är vidrigt. Det är fruktansvärt. Det är hårresande. Företaget måste nu svara på de frågor som ställs till dem. I slutändan kan de inte få finnas kvar på svensk arbetsmarknad om de inte ändrar sig. Det får inte vara så här på en arbetsplats.

Zara skriver via mail att ”företaget placerar jämlikhet och respekt för mänskliga rättigheter i kärnan av vår verksamhet” och att de har ”implementerat en nolltoleranspolicy för alla typer av diskriminering”.

– Ord på papper och policydokument är inte det viktiga. Det viktiga är att de kan visa i handling att de respekterar sina anställda. Att de följer kollektivavtalen. Att de inte förnedrar och behandlar sina anställda på det här sättet. Det måste de nu bevisa. Annars finns det ingen anledning för en sån här butik att finnas kvar i Sverige, säger Nooshi Dadgostar.

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg säger till 200 sekunder:

– Det är riktigt uppseendeväckande uppgifter som framkommer i er granskning. På de arbetsplatser vi har i Sverige så ska vi ha en god arbetsmiljö och de uppgifter som framkommer i ert reportage gör mig oerhört bekymrad.