SD: Begränsa fri rörlighet vid bristande vandel

Anja Haglund/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-13

Sverigedemokraternas toppnamn i EU-valet Charlie Weimers.

Sverigedemokraterna går till EU-val på att begränsa den fria rörligheten för människor som uppvisar ”bristande vandel”. Bland annat vill partiet införa visumtvång för EU-medborgare som missköter sig.

SD går till val under parollen ”Mitt Europa bygger murar”. Förslaget om att begränsa rörligheten för den som missköter sig är nytt och presenteras i samband med valmanifestet på måndagen.

– Medlemsstater ska kunna dra in den fria rörligheten på grund av bristande vandel, säger partiets toppkandidat Charlie Weimers.

Han menar att det behövs för att skydda Sverige från bland annat smuggling, organiserat tiggeri och stöldligor.

SD vill att medlemsstaterna ges möjlighet att införa visumtvång för EU-medborgare, och även enklare ska kunna neka tillträde för tredjelandsmedborgare som beviljats visum av en annan medlemsstat.

Vill riva upp förbud

På frågan om det med begreppet vandel menas att en person brutit mot lagen svarar Weimers:

– Det kan vara att bryta mot lagen eller att exempelvis bli uppmärksammad av landets säkerhetspolis som flaggar för subversiv aktivitet.

Han har inget besked att ge om huruvida SD har stöd för förslaget i sin partigrupp ECR.

– Vi kommer att börja arbeta för det här så den frågan kommer att få ett svar snart.

SD vill även riva upp ett förbud som finns i dag mot EU-finansiering av europeiska gränsbarriärer. Weimers säger att Schengensamarbetet snart kommer att vara historia om inte den yttre gränsen hålls.

Han flaggar även för att SD vill se ett skärpt återvändandedirektiv.

– Här gäller det att ge EU-lagstiftningen tänder så att man verkligen kan verkställa utvisningar.

Ett exempel på något som borde ändras är att personer måste erbjudas 30 dagar för fritt återvändande innan myndigheterna kan sätta in tvångsåtgärder, anser han.

– Under de 30 dagarna hinner väldigt många avvika.

Nytt Tidöavtal

Inget av ovanstående förslag är dock något som EU-parlamentet kan initiera eller ensamt avgöra. Tanken är istället att i ett första steg påverka EU-kommissionen att driva frågorna, enligt Weimers.

Efter valet hoppas SD på ett nytt Tidöavtal på EU-nivå, mellan deras egen grupp ECR och den traditionella högergruppen EPP, där bland andra M och KD sitter.

Avtalet ska bland annat innehålla förslag om migration och kriminalitet, men även om att riva upp delar av klimatpolitiken och jämställa kärnkraft med övriga energislag.

– Vi kommer att verka för att EPP släpper Ursula von der Leyen som kommissionsordförande. Hon bedriver en politik som varit skadlig för Sverige.