Ny granskning: Skånska kvinnor mer sjukskrivna än männen

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

NYHETER

Enligt en ny rapport från Riksrevisionen är kvinnor med psykisk sjukdom sjukskrivna 30 procent mer än män vid samma bedömning.

Varför läkares bedömning av patienters arbetsförmåga skiljer sig mellan könen är inte klarlagt. Men professor Ingemar Petersson, försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare, säger:

– En möjlig förklaring kan vara att kvinnor är mer öppna än män inför att vara sjukskrivna. Forskning har visat att kvinnor jämfört med män i genomsnitt tänker mer på att förebygga ohälsa. En annan möjlig förklaring kan vara normer bland läkare, som kanske är mer benägna att sjukskriva kvinnor.

I ett pressmeddelande skriver Region Skåne nu att de arbetar för jämlikhet när det gäller sjukskrivning och att granskningen ger utrymme för utökad analys.

- I statistik baserad på läkarintyg för sjukskrivning kan vi till exempel se att yngre läkare sjukskriver mer jämställt än äldre läkare. Varför är det så?, säger Anja Nyberg, hälso- och sjukvårdsstrateg med fokus på det försäkringsmedicinska området i Region Skåne.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE