I dag fylls Malmö av välklädda kvinnor på cykel

Av: Rasmus Thedin

Publicerad:
Uppdaterad:
Vasvie Issa vill uppmuntra fler att cykla och göra det till en del av det dagliga livet.
Foto: Rasmus Thedin
Vasvie Issa vill uppmuntra fler att cykla och göra det till en del av det dagliga livet.

Välklädda kvinnor på utsmyckade cyklar. Det är att vänta i dag, när Fancy Women Bike Ride intar stadens gator och torg, för att visa att alla kan cykla.

Rörelsen startade 2013 i Izmir i Turkiet, av en lärare som ville att fler kvinnor skulle cykla.

– Kvinnor skulle få en känsla av frihet, säger Vasvie Issa som arrangerar Fancy Women Bike Ride i Malmö för första gången.

I år arrangeras manifestationen alltså för sjunde gången, och över 100 städer runt om i världen deltar, främst i Europa och Nordamerika. Det sker i dag söndag, som är den internationella bilfria dagen, som infaller under den Europeiska trafikantveckan. I Malmö går arrangemanget av stapeln med start på Stortorget klockan 14.

– Tanken är att kvinnor, oavsett bakgrund, etnicitet och ålder, ska samlas för att visa att det är säkert att cykla i Malmö, säger Vasvie Issa.

Uppmuntran och motivation

Malmö omnämns ofta som en bra cykelstad, och just nu håller staden på att göra cykelvägarna ännu säkrare för cyklister.

– För de som är födda i Malmö är det kanske naturligt att cykla, och man är van vid det. Men bland de som invandrat är det inte så. Det behövs uppmuntran och motivation för att även få dem att lämna bilen i garaget, säger Vasvie Issa.

Alla är välkomna och Vasvie Issa uppmanar folk att komma dit i färgrika kläder, gärna med dekorerade cyklar.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna. Syftet är att få uppmärksamhet. Målet är att cykla långsamt, leende och hälsa på folk.

Cykelturen, som bland annat går via Gustaf Adolfs torg och Lilla torg, avslutas på Scaniaplatsen med musik och dans.

Kunde inte cykla själv

När hon fick förfrågan om att ordna evenemanget i Malmö cyklade hon inte själv. Efter höftledsoperationer och en cykelolycka har hon inte kunnat cykla. Men tanken på Fancy Women Bike Ride motiverade henne, och hon skaffade en lådcykel.

– Jag är så glad att jag skaffat en cykel nu.

Nu cyklar hon runt i Malmö och delar ut affischer inför söndagen. Samtidigt är hon aktiv på sociala medier, och hon hoppas att många dyker upp.

– På söndag vill jag att kvinnor ska bli mer synliga i samhället, och man ska få känslan av att man är vacker och feminin när man deltar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN