Här är hela nya regeringen hösten 2019

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Löfven har presenterat sin nya regering.

Tre kvinnor har fått nya ministerroller.

Det här är namnen du ska ha koll på.

Under tisdagen 10 september presenterade statsminister Stefan Löfven sin nya regering i och med riksdagens öppnande.

Tre nya kvinnliga statsråd presenterades. Ny utrikesminister blir Ann Linde, ny arbetsmarknadsminister blir Eva Nordmark och ny handelsminister blir Anna Hallberg.

Här är alla ministerposterna i regeringen.

Stefan Löfven (S), 62, statsminister

Stefan Löfven.
Foto: PONTUS ORRE
Stefan Löfven.

Han har gjort en smått osannolik resa, fosterpojken som blev svetsare och i dag är Sveriges statsminister. Gick tidigt med i SSU och blev fackligt aktiv i början av 1980-talet. Var ordförande för IF Metall innan han valdes till partiledare för Socialdemokraterna 2012, då han ersatte den hårt kritiserade Håkan Juholt. Sveriges statsminister sedan 2014.

Ann Linde (S), 57 , utrikesminister

Foto: Lotte Fernvall
Ann Linde, utrikesminister

Tidigare utrikeshandelsminister, EU-minister och statssekreterare. Internationell sekreterare i S och chef för Euroepiska socialdemokraternas organisation i Bryssel.

Hans Dahlgren (S), 71, EU-minister

Foto: Henrik Montgomery/TT
Hans Dahlgren.

S-veteranen har en lång utrikespolitisk karriär bakom sig, bland annat som kabinettssekreterare på UD och FN-ambassadör. Har varit rådgivare åt Olof Palme och Ingvar Carlsson. Med sina 71 år är han äldst i regeringen.
 

Magdalena Andersson (S), 52, finansminister

Foto: LOTTE FERNVALL
Magdalena Andersson

Civilekonom utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm. Har även studerat vid Harvard. Blev 2014 den första kvinnliga finansministern i en S-ledd regering.

Per Bolund (MP), 48, finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister

Foto: STEFAN MATTSSON
Per Bolund.

Finansmarknadsministern får nu även ansvar för bostadsfrågor. Valdes in i riksdagen 2006. Tjänsteman på näringsdepartementet 2003–2006.

Ardalan Shekarabi (S), 40, civilminister

Foto: LOTTE FERNVALL
Ardalan Shekarabi

Anses vara en av Löfvens favoriter. Är i grunden jurist.

Anna Ekström (S), 60, utbildningsminister

Foto: STEFAN MATTSSON
Anna Ekström.

Blev 2016 gymnasie- och kunskapslyftsminister. Var tidigare generaldirektör för Skolverket. Blev erbjuden en ministerpost i Fredrik Reinfeldts första Alliansregering men tackade nej.

Matilda Ernkrans (S), 46, minister för högre utbildning och forskning

Foto: MATS ANDERSSON / TT
Matilda Ernkrans.

Riksdagsledamot för S sedan 2002 men något av en doldis i allmänhetens ögon. Arbetade tidigare som arbetsförmedlare.

Isabella Lövin (MP), 56, miljö- och klimatminister

Foto: LOTTE FERNVALL
Isabella Lövin.

Miljöpartiets språkrör som tidigare var biståndsminister har bytt post och är nu miljöminister. Hon har även, som tidigare, titeln vice statsminister. Innan hon blev politiker arbetade hon som journalist. Belönades med både Stora Journalistpriset och Guldspaden för sin bok ”Tyst hav”.

Ibrahim Baylan (S), 47, näringsminister

Foto: LISA JOHANSSON /TT
Ibrahim Baylan.

Tungt S-namn som varit partisekreterare för Socialdemokraterna och haft flera ministerposter, den första när Göran Persson var statsminister.

Jennie Nilsson (S), 47, landsbygdsminister

Foto: Anders Wiklund/TT
Jennie Nilsson.

Riksdagsledamot sedan 2006. Ordförande i näringsutskottet sedan 2014.

Amanda Lind (MP), 39, kultur- och demokratiminister

Foto: LOTTE FERNVALL
Amanda Lind.

Har de senaste åren varit partisekreterare för MP. Utbildad psykolog.

Morgan Johansson (S), 49, justitieminister

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Morgan Johansson.

Blev statsråd redan 2002 och ansvarade då för folkhälsofrågorna. Efter S-åren i opposition återvände han till regeringen 2014, först som justitieminister som även hade ansvar för migrationsfrågorna. Senare slapp han migrationen och fick i stället ta över ansvaret för polisen. Född i Höganäs, bor i Lund. Tillhör partiets vänsterflank.

Mikael Damberg (S), 47, inrikesminister

Foto: MAGNUS SANDBERG
Mikael Damberg.

Uppvuxen i en S-familj, pappa var bland annat partikassör. Valdes till SSU:s ordförande 1999 med bara två rösters marginal och har varit ordförande i Stockholms läns partidistrikt. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen i två år från 2002 och näringsminister från 2014. Född i Solna. Tillhör partiets högerflank.

Peter Eriksson (MP), 61, minister för internationellt utvecklingssamarbete

Foto: PETER WIXTRÖM
Peter Eriksson.

Säg det som Eriksson inte gjort. Lärare till professionen. Under hans tid som kommunalråd i Kalix gjorde MP sitt hittills bästa valresultat, 43,7 procent. Språkrör för MP i nio år tillsammans med Maria Wetterstrand, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, KU, ledamot av EU-parlamentet, statsråd med ansvar för bostäder och digitalisering från 2016.

Anna Hallberg (S), utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

Foto: Lotte Fernvall
Anna Hallberg, utrikeshandelsminister

Tidigare vice vd på Almi, blir ny utrikeshandelsminister. Hon är sambo med ex-ministern Anders Sundström, men saknar egen politisk erfarenhet. Efter tillträdandet avslöjade hon ett skelett i garderoben.

Peter Hultqvist (S), 60, försvarsminister

Foto: STEFAN MATTSSON
Peter Hultqvist.

Född i Gävle men förknippas mest med Borlänge där han länge varit kommunalråd och vars trygga dialekt han adopterat. Radioamatör och tidigare chefredaktör för partitidningen.

Lena Hallengren (S), 45, socialminister

Foto: BJÖRN LINDAHL
Lena Hallengren.

Efter en tid som förbundskassör i SSU blev hon statsråd redan för 16 år sedan, då med ansvar för bland annat förskolan. Från Kalmar.

Annika Strandhäll (S), 44, socialförsäkringsminister

Foto: CAROLINA BYRMO
Annika Strandhäll.

Innan Strandhäll blev minister 2014 var hon under tre år ordförande i fackförbundet Vision. Kommer från Göteborg.

Eva Nordmark (S), 48, arbetsmarknadsminister

Foto: Lotte Fernvall
Eva Nordmark.

Ordförande i TCO 2011–2019. Tidigare ordförande i facket SKTF/nu Vision. Riksdagsledamot (S) 1995–1998. Ordförande SSU i Norrbotten 1992–1995 och tidigare aktiv i lokalpolitiken i Luleå kommun.

Åsa Lindhagen (MP), 39, jämställdhetsminister

Foto: Henrik Montgomery/TT
Åsa Lindhagen.

Kom in i riksdagen hösten 2018 som ersättare för partikamraten Per Bolund. Tidigare bland annat socialborgarråd i Stockholm mellan 2014 och 2018. Utbildad civilingenjör i Linköping. Kommer från Norrtälje. Har suttit länge i Rädda barnens styrelse.

Tomas Eneroth (S), 52, infrastrukturminister

Foto: BJÖRN LINDAHL
Tomas Eneroth.

Eneroths karriär tog fart sedan han blev gruppledare för S-ledamöterna i riksdagen 2014. Tre år senare blev han infrastrukturminister, en titel han behåller sedan han leder ett helt nytt departement, infrastrukturdepartementet. Metallarbetare från Tumbo, känt för sina husvagnar, i Eskilstuna kommun.

Anders Ygeman (S), 49, energiminister

Foto: LOTTE FERNVALL
Anders Ygeman.

Satt i evigheter i riksdagen innan han blev inrikesminister 2014. Då blev han plötsligt folkkär och det var med stor sorg han avgick efter skandalen på Transportstyrelsen 2017. Har sedan dess varit partiets gruppledare i riksdagen, och innan han återvände till regeringen i januari 2019. Från Stockholm, ordförande i vänsterdistriktet Stockholms stad.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: