Felicia fast på Arlanda med katten Felix – vägrar avliva honom

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I går morse landade Felicia, 21 år, och hennes katt Felix på Arlanda i Stockholm efter att ha bott ett år i Kanada med pojkvännen Ayden.

Men eftersom resan på grund av coronapandemin har skjutits upp sedan i mars har intygen som Felix behöver för att komma in i Sverige blivit ogiltiga.

– De har gett mig två alternativ, avvisa eller avliva. Och eftersom jag inte kan flyga tillbaka till Kanada har jag egentligen inget annat val än att avliva, berättar Felicia från flygplatsen.

Katten Felix har fått ett litet rum på Arlanda där han och matte Felicia Tigerstrand varit sedan i går. Det är kalt, upplyst med kalla lysrörslampor och tomt, förutom en kattlåda och plastskålar med mat och vatten som Felicia snabbt fixat fram.

– Han har vält papperskorgen för att kunna krypa in och sova, berättar Felicia.

Efter att Felix kräkts inne i rummet oroar sig Felicia för hans hälsa. Hon får bara besöka sin katt när personal finns på plats för att släppa in henne.

– Han blir så himla glad när jag kommer, säger hon och kliar honom bakom örat.

Annars tillbringar hon timmarna med att vänta på ett slags mirakel på Arlanda.

Felicia, 21, och katten Felix.
Foto: Privat
Felicia, 21, och katten Felix.

Flyg efter flyg ställdes in

Katter som kommer in i Sverige från utomlands måste visa intyg på att de är friska och tagit alla nödvändiga vaccin. Det hade Felicia koll på när hon bokade flyget hem till Sverige från Toronto, Kanada i mars.

Men sen kom coronapandemin. Världen stängdes ner, och de veterinärintyg som Felicia redan fixat blev ogiltiga. Att förnya intygen blev dessutom omöjligt när hela Kanada hamnade i lockdown - inga veterinärer jobbade.

– Flyg efter flyg efter flyg ställdes in, och jag var tvungen att lämna Kanada nu eftersom mitt visum går ut, berättar Felicia.

Foto: Privat

Som en familjemedlem

I Toronto har Felicia och Felix levt som i en liten familj tillsammans med pojkvännen Ayden. Nu verkar det som om Felicia inte har några andra val än att avliva sin katt.

– Jag måste åka tillbaka till Kanada, men jag får inte köpa någon flygbiljett eftersom jag inte kommer släppas in i landet på grund av corona. Att jag måste åka tillbaka med Felix gills inte, säger Felicia.

– Men jag kommer inte kunna avliva honom heller, han är som en familjemedlem. Jag vet inte vad jag ska göra.

Foto: Jerker Ivarsson
Mattias Byberg, anställd på pressbyrån i Terminal 5 på Arlanda, passar på att städa när det inte finns några kunder.

Hoppas på mirakel

Ett och ett halvt dygn efter ankomsten till Arlanda sitter Felicia kvar på flygplatsen. Trots att det är helg gör hon sitt bästa för att komma fram till en lösning med jordbruksverket, tullverket eller ett flygbolag som kan hjälpa henne och Felix komma in i Kanada igen.

Eftersom Felicia är svensk medborgare finns det en chans att hon får ta med Felix hem för en hemmakarantän, skriver Jordbruksverkets presskommunikatör i ett mejl till Aftonbladet. Det gäller egentligen för resenärer inom EU, men Felicia hoppas in i det sista på ett undantag. Tills dess fortsätter hon vänta på Arlanda.

– Jag skulle ge hur mycket pengar som helst för att få åka till Kanada och fixa det här, men det går inte. Men jag ska verkligen kämpa, jag kommer inte gå med på att avliva honom, säger hon.

Publicerad: