Vattnet sjunker undan – men mer regn kommer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Johan Nilsson/TT
Lagan står högt vid vattenkraftverket i centrala Ljungby.

Det akuta läget för höga flöden och översvämning bedöms vara över – men samtidigt väntas mer regn och blötsnö.

– Vi bevakar läget, säger Magnus Ericson, stabschef på räddningstjänsten i Halmstad, till TT.

I nuläget har SMHI fortsatt sex varningar för höga flöden i Halland samt fem stycken för Kronoberg. Vattnet sjunker sakta undan på sina håll och läget är förbättrat i bland annat Nissan.

Lägre flöde vid Nissan

Än så länge har de tusentals sandsäckar och även barriärer skickats till Halmstad från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inte använts, säger Magnus Ericson, stabschef på räddningstjänsten i Halmstad, till TT.

– Flödena i Nissan har sjunkit ganska rejält, så för vårt vidkommande är det lugnt. Men det kan snabbt ändra sig med nederbörd, så vi bevakar läget, säger han och fortsätter.

– Om flödena ökar så går vi igång igen.

Regn i Laholm

För Lagans del gäller dock fortsatt en klass 3-varning för extremt höga flöden. Runt Laholm har ett flertal bostadshus drabbats av översvämningar, men just nu pågår inga insatser och läget bedöms vara under kontroll.

– Just nu – men sedan har vi orosmomentet att det regnar. V förbereder oss och försöker analysera läget, säger Laholms räddningschef Andreas Nilsson till TT.

Elverk under vatten

I Ljungby står ett elverk fortfarande under vatten och räddningstjänsten har arbetat många timmar med att försöka pumpa undan vattnet.

– Nu i morse och i natt har det kommit snö, men det ska övergå till snöblandat regn - det är inte bra, konstaterar Jan Olsson som är elnätschef vid Ljungby energi och berättar att arbetet runt elverket fortsätter.

– Vattnet pumpas undan och vi har sedan en vecka bemannat dygnet runt. Ju fortare vi upptäcker läckage desto fortare tätar vi. Vi håller det i schack.

Publicerad:

LÄS VIDARE