Uppgifter: Evakuering en knapptryckning bort

Publicerad 2022-02-12

Utrikesdepartementet ber svenska medborgare förbereda sig på att lämna Ukraina.

Regeringen följer situationen minut för minut och kan evakuera ambassaden inom kort.

– En knapptryckning från regeringen och evakueringen börjar, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

USA uppmanade under lördagen medborgare och ambassadpersonal att lämna Ukraina efter uppgifter om att en rysk invasion bara är dagar bort. Även Storbritannien, Norge och Danmark har gjort liknande bedömningar.

Nu kommer även utrikesdepartementet med en varning till de mellan 200 och 300 svenska medborgare som befinner sig i landet.

“Osäkerheten över utvecklingen är stor och säkerhetsläget kan snabbt förändras. Svenskar i Ukraina bör därför ha beredskap att med kort varsel kunna ändra sina planer och uppmanas att se över sina utresemöjligheter samt kontrollera sina resehandlingar och försäkringsvillkor”, skriver UD i en kommentar till Aftonbladet.

En bild på en skylt med texten ”Ukraina” i närheten av regeringsbyggnaden.

”En plan finns”

UD vill inte lämna något besked om den svenska ambassadpersonalen kommer att lämna landet, men enligt uppgifter till Aftonbladet kan en evakuering vara på gång inom kort.

– Situationen är allvarlig och alla har gått in i nästa fas vad gäller beredskap för en eskalering. Regeringen, UD och myndigheterna följer situationen nästan minut för minut, säger en källa med insyn och fortsätter:

– En plan för evakuering av ambassadpersonal finns. En knapptryckning från regeringen och evakueringen börjar.

Utrikesdepartementet uppmanar svenska medborgare i Ukraina att vara beredda.