Pensionärernas dom om nya förslaget

Uppdaterad 2022-02-01 | Publicerad 2022-01-31

I dag presenterade regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sitt förslag om att höja pensionerna.

En halv miljon pensionärer ska få 1000 kronor mer i plånboken varje månad.

Men vad tycker pensionärerna själva om förslaget?

Under måndagseftermiddagen presenterades en ny pensionsreform som regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ligger bakom.

Du som i dag har en allmängrundad pension på upp till 11 846 kronor i månaden ska få tillgång till ett tillägg på 1000 kronor mer i plånboken. Därefter trappas det skattefria tillägget successivt ned. Första utbetalningen föreslås ske i augusti.

”Väldigt snålt”

Flera pensionärer som Aftonbladet pratar med välkomnar förslaget. Samtidigt tycker många att tillägget borde vara högre.

– Det låter väldigt snålt för dem som har de allra lägsta pensionerna. Bor man i hyresrätt kan hyran ligga på upp emot 9000 kronor i vissa fall. Då blir det inte mycket över ändå, säger Kerstin Hedvall, 68.

Maken Christer Hedvall, 67, har inte funderat särskilt mycket över förslaget och säger att det inte går att påverka särskilt mycket som pensionär.

– Det gör det visst! Om tillräckligt många säger att regeringen är för snåla, kontrar Kerstin.

– Ja, det har du rätt i. Förhoppningsvis kan detta leda till större glädje för oss pensionärer, instämmer Christer.

Många vill kunna unna sig

Förslaget är ett steg i rätt riktning och ett tecken på att situationen för pensionärerna går åt rätt håll. Det menar Eva-Karin Sönnerstedt, 74.

– Det låter superbra, men det hade gärna fått vara mer pengar så klart. Det dubbla tycker jag vore rimligt, säger hon.

Annelie Andersson, 72, tycker att förslaget är utmärkt för de som har det allra sämst ställt.

– Det är viktigt att satsa på pensionärer. Men personligen klagar jag inte eftersom jag klarar mig bra. Just det här förslaget kommer inte att ge mig mer pengar, säger hon.

Men om du fick 1000 kronor mer i pension, vad skulle du göra för pengarna då?

– Då skulle jag spara till mitt barnbarn som är nio år. En gång i tiden öppnade jag ett bosparkonto till henne. Pengarna skulle gå dit så att hon kan skaffa en bostad när hon blir vuxen.

Annelie är inte den enda som skulle skämma bort barnbarnen om de fick höjd pension.

– Jag har fem barnbarn och tre barnbarnsbarn. Så det finns möjlighet att sprida lite glädje omkring sig, säger Bernt Nilsson, 82.

Att gå ut och äta och köpa mat med bättre kvalitet är exempel på sådant som flera skulle göra om de fick mer i pension.

– Det skulle vara skönt att inte behöva kolla bankkontot hela tiden. Det vore kul att kunna köpa en fin tröja– även om den inte är på rea, säger Kerstin Hedvall, 68.