FHM om öppnandet: ”Pandemin i ny fas”

Publicerad 2022-02-17

Sverige har varit öppet i drygt en vecka – sedan lättade restriktioner 9 februari.

Nu menar Folkhälsomyndigheten att pandemin gått in i en ny fas.

– Dagens viktiga budskap: vi har en hög immunitet i befolkningen, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Under torsdagens myndighetsträff deltog FHM, Socialstyrelsen och MSB för att uppdatera befolkningen kring resultatet av de lättade restriktionerna.

En hög smittspridning förekommer fortfarande, både i Sverige och globalt. Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, meddelade dock att pandemin gått in i en ny fas.

– Dagens viktiga budskap; vi har en hög immunitet i befolkningen, som skapats både genom vaccinering och genomgången sjukdom. Därmed har vi lett in pandemin i en ny fas, säger hon.

Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten vid torsdagens presskonferens

”Möjligtvis passerat toppen”

Sverige har under en längre tid haft en så pass hög smittspridning att testkapaciteten inte räckt till. Därför har statistik kring smittspridningen varit mindre exakt än tidigare.

Det konstateras dock att smittspridningen är fortsatt hög.

– Vi har en hög smittspridning i samhället, snudd på hundra procent av fallen är av omikron-varianten, men möjligtvis så har vi passerat toppen, säger Britta Björkholm.

Den höga smittspridningen i kombination med ökad vaccinationstäckning har gjort att immuniteten ökat i samhället. Många som insjuknar kräver dock sjukhusvård.

– Just nu vårdas 1 932 personer på sjukhus för covid-19, om man räknar bort intensivvården. 75 patienter med covid-19 vårdas inom intensivvården just nu, säger Mathias Fredriksson, enhetschef på Socialstyrelsen.

Sekvensering av avloppsvatten i Uppsala. Analyserna är ett viktigt verktyg för att kartlägga smittspridningen i samhället.

Äldre fortfarande i riskzon

En grupp där minskningen av smittspridningen inte är lika tydlig är bland de mest utsatta: de över 80 år.

Det är bland annat därför som FHM uppmanar ovaccinerade att fortsätta undvika trängsel inomhus.

– Vuxna som inte är vaccinerade bör fortsatt undvika trängsel inomhus för att undvika att smittas själv och att smitta andra om man bär på viruset, säger Britta Björkholm och avslutar:

– Det är en betydligt högre risk för ovaccinerade att behöva intensivvård – ungefär fyra gånger högre på totalen i jämförelse med vaccinerade.