Svindlande hyckleri när människor dör på jobbet

Fem personer dog när hissen rasade på måndagen.

Igår dog fem personer när en hiss rasade 20 meter på en byggarbetsplats i Sundbyberg. Det har gått över ett dygn och personerna är fortfarande inte identifierade. Deras anhöriga tror att de lever, samtidigt som Stockholms

DVIDisaster Victim Identification-team-team försöker förstå vilka människorna bakom de nu svårt sargade kropparna var. De föll tillsammans med en fullastad skottkärra från en höjd som motsvarar ett större femvåningshus. Bara i samband med förlisningen av Estonia har så många dött samtidigt på en arbetsplats. Hissolyckan är en katastrof.

Men ska vi kalla det för en olycka?

Det är fel att kalla dödsfall på arbetsplatser för olyckor, menar Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket. I en intervju med Expressen säger han: 

– En olycka går inte att förutse. Men när vi granskat de här händelserna har vi sett att det handlar om något man kan förutse enkelt och därmed förebygga.

Hittills i år har 52 personer dött på arbetet. Det är nästan lika många som skjutits till döds i gängkonflikter. Svindlande är det hyckleri med vilket dessa arbetares död bemöts. Trots att de flesta av dessa dödsfall hade kunnat undvikas om arbetsgivare hade följt arbetsmiljölagen, så kallas det inte till presskonferenser, ingen nationell samling initieras och inga skärpta straff krävs. Byggföretag, med sina många oseriösa underleverantörer, lever på att pressa priser och öka vinster genom att försätta människor som bara vill arbeta i livsfara. I fallet med hissen som rasade vet vi inte ens vem eller vilka arbetsgivarna är. Det finns ingen dokumentation som styrker vilka som jobbade på bygget.

I den svenska byggbranschen finns utbredd människohandel, och där pengar finns så finns den organiserade brottsligheten. Kanske kan insikten om att den här branschen har kopplingar till maffia och gäng få politikerna att agera? Om det inte räcker att tänka att det här är människor som förtjänar att få komma hem trötta men hela, med lönen på kontot den 25:e varje månad, så kanske lite good old “hårdare tag mot gängen” kan ge dem eld i baken?