Fem punkter: Protesterna i Frankrike

Uppdaterad 2023-07-02 | Publicerad 2023-07-01

  1. I tisdags sköts en 17-årig kille vid namn Nahel ihjäl av polis i Parisförorten Nanterre. Den första versionen från polisen var att man avlossat skott då Nahel kört mot dem. Men efter att ett filmklipp fått spridning i sociala medier visade det sig att uppgifterna inte stämde. I klippet syns istället de två mc-poliserna stå vid Nahels stillastående bil. Den ena riktar en pistol mot föraren och en röst hörs som säger: ”Du ska få en kula i huvudet”. Bilen börjar du köra iväg och ett skott brinner av. Bilen accelererar då och kör in i en stolpe i närheten. En 38-årig polis har gripits misstänkt för dråp.
  2. Händelsen har väckt raseri i både Nanterre och på andra platser i Frankrike med våldsamma protester. Natten mot lördag är den stökigaste hittills – med över 1 300 gripna och över 2 500 bränder runt om i landet, enligt en sammanställning från det franska inrikesdepartementet. Cirka 45 000 poliser hade på förhand satts in för att möta de väntade upploppen. Borgmästaren i Marseille rapporterar om plundring och våld, och kallar scenerna "oacceptabla".
  3. Medan våldet eskalerade, bevittnade president Emmanuel Macron och hans fru en Elton John-konsert i Paris, vilket lett till en kritikstorm. Macron beskrevs som "totalt oansvarig" av EU-parlamentsledamot Thierry Mariani. I fredags höll Macron ett extrainsatt krismöte efter det våldsamma gensvaret på Nahels död, som han kallade "oförklarlig och oförlåtlig". Han beskrev våldet från demonstranterna som "oförsvarligt" och uppmanade Frankrikes föräldrar att ta ansvar, då han betonade att det inte är statens uppdrag att agera föräldrar.
  4. Under lördagen begravdes 17-årige Nahel i Nanterre. Enligt BBC ska människor ha flockats utanför för att visa respekt för Nahel och hans familj.
  5. Våldsamheterna i Frankrike har även gett Sveriges utrikesdepartement anledning att uppmana svenskar som besöker landet att undvika folksamlingar och följa lokala myndigheters rekommendationer.

Följ ämnen i artikeln