Rätt att visitera utan misstanke försenas

TT

Publicerad 2024-01-17

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tror att införandet av visitationszoner kan dröja bortom den 1 mars, men inte så många veckor. Arkivbild.

Trots regeringens så kallade snabbspår i behandlingen kommer förslaget om visitationszoner, också kallade säkerhetszoner, inte att kunna träda i kraft redan den 1 mars, rapporterar Ekot.

Skälet är att riksdagen anser att det har gått lite väl snabbt, regeringen har inte velat ge den tid för granskning som krävs. Riksdagspartier skulle bara få tre dagar på sig, mot normalt 15, att svara på förslaget.

– Vi som opposition måste ha rimlig tid på oss att svara på förslag, det är helt självklart, säger Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet, till Ekot.

Förslaget innebär att polisen ska kunna ta beslut om att tillfälligt införa visitationszoner, högst två veckor i taget, för att förhindra brott. Utredaren, som kallar dem säkerhetszoner, lade fram sitt förslag den 15 december.

I en säkerhetszon ska polisen kunna visitera personer, även barn, utan att det finns några konkreta brottsmisstankar. Planen var först att införa möjligheten 2025, men regeringen och SD ville skynda på det tio månader.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) konstaterar att flera partier vill ha mer tid på sig att gå igenom förslagen.

– Men de borde ändå kunna träda ikraft i närtid, säger Strömmer som ännu hoppas på att det ska kunna ske före mars månads slut.

Följ ämnen i artikeln