Vita huset: ”Biden hade fullt upp med Israel”

Publicerad 2024-02-09

Reaktionerna på rapporten om Bidens hanterande av känsliga uppgifter har inte låtit sig dröja.

Vita huset försvarar sig med att presidenten hade fullt upp med attackerna mot Israel när han intervjuades i oktober.

– Så klart att han var distraherad, säger en tjänsteman från Vita huset.

Utredaren Robert Hur, som utsågs av justitieministern Merrick Garland, slår fast i sin rapport som blev offentlig under kvällen svensk tid att president Joe Biden uppsåtligen förvarat hemlighetsstämplade dokument och röjt känslig information.

Men att han inte kommer att åtalas.

Reaktionerna från amerikanska politiker har inte låtit sig dröja.

Vita huset: Gått över gränsen

Vita huset kallar särskilda rådgivarens rapport för att ”ha gått över gränsen” och att den är ”fel”. Framförallt gällande de många noteringar om Bidens minne. I rapporten framgår att han bland annat ska ha glömt vilken period han var vice president och vilket år hans son Beau Biden dog.

Särskilde utredaren Robert Hur intervjuade Biden två dagar i oktober. Vita huset har särskilt reagerat på tajmingen för intervjuerna, som påbörjades dagen efter Hamas attacker i Israel.

– Så klart att han var distraherad och hanterade en kris i Israel och Mellanöstern. Att nu gå tillbaks retroaktivt och påstå att det här handlar om ett problem med hans minne är fel. Det är bara fel, säger en tjänsteman från Vita huset.

Joe Biden.

Nikki Haley: Dubbelmoral

Trumps utmanare Nikki Haley menar att det som framkommit ur rapporten kring Bidens hantering av hemlighetsstämplade dokument är fyllt av dubbelmoral.

”Dubbelmoralen är bländande. Både Joe Biden och Donald Trump har betett sig besinningslöst med hemlighetsstämplade dokument”, skriver Haley på X.

Hon fortsätter.

”Om Bidens försvar är hög ålder och glömska kan Trump lätt hävda samma sak. Trump borde anlita Bidens advokater fort”

Republikanska politiker som senator Lindsey Graham har reagerat starkt på rapporten och påståendena om Bidens minne.

”Är det ett skämt?”

Republikanerna i USA:s senat har inte heller varit sena med att reagera.

I ett gemensamt uttalande skriver de att det är upprörande att Biden glömt så många viktiga detaljer, och att ”en man som inte kan hållas ansvarig för felaktig hantering av sekretessbelagd information är definitivt olämplig i Ovala rummet”

På plattformen X strömmar det in uttalanden från chockade republikanska senatorer.

”Är det ett skämt?”, skriver senatorn Thom Thillis som har publicerat flera citat ur rapporten om Bidens minne.

”Han minns inte när han var vicepresident? Men på något sätt är han kvalificerad att sitta kvar som president i fyra år till?”, skriver senatorn Jowh Hawley.

Senatorn Lindsey Graham säger att han är orolig över att rapporten kan skada USA:s internationella anseende.

”Jag har känt president Biden i decennier, rest världen över med honom och ser honom som en vän. Den särskilda rådgivarens bedömning av president Bidens fysiska och mentala tillstånd är något som det amerikanska folket måste överväga i höst”, skriver han på X.

Följ ämnen i artikeln