Vägen kan ha flyttat sig 50 meter

TT

Publicerad 2023-09-24

Stora delar av landskapet flyttade sig i lördagens skred. Skadorna är omfattande.

– Det såg ut som att vägen har flyttats uppåt 50 meter, säger Anton Wikensten vid räddningstjänsten.

En av de tre personer som fördes till vård med lindriga skador efter skredet har fått lämna sjukhuset. Läget för de andra beskrivs som oförändrat och stabilt, rapporterar Göteborgs-Posten.

Fokus för räddningstjänsten är att se till att reparationsarbetet efter lördagens skred kan genomföras på ett säkert sätt.

– Vi lämnar inte förrän vi känner oss tillräckligt säkra med att det inte kommer att ske något ytterligare, säger Anton Wikensten, pressansvarig för räddningstjänstens stab för insatsen.

Bland annat har man haft att hantera ett mindre dieselläckage från en lastbil, och man tittar även på om de ökade vattenmängderna i Norumsån skulle kunna bli ett problem.

Preem-mack

Ett annat viktigt arbete har varit att undersöka Preem-macken som ligger mitt i det berörda skredområdet.

– Vi har tagit hjälp av expertis, inte minst ägarna själva, där vi kommit fram till att det inte finns några skador, säger Anton Wikensten

TT: Är arbetet förenat med risker?

– Det är ett skredområde och det finns så klart risker i ytterkanten, om det sker något litet ras eller skred, så vi behöver arbeta systematiskt, metodiskt och med hjälp av expertis från Statens geotekniska institut. Vi gör inget utan att ordentligt riskbedöma åtgärderna på det område vi ska beträda.

Många frågor kvarstår att besvara innan återuppbyggnaden kan påbörjas, enligt Trafikverket.

– När det gäller ett sådant här omfattande återuppbyggnadsprojekt måste man börja i rätt ände, säger presschefen Bengt Olsson.

– Behöver vi säkra så att marken inte rör sig på något ytterligare sätt – eller går det att bygga nu ändå? Det är sådana avvägningar våra geotekniker behöver beakta och analysera.

Tung trafik

Verket har även arbetat med att skylta om omledningsvägarna så att det är tydligt utmärkt.

– Vi har börjat titta på vad omledningsvägarna klarar av i belastning – hur tunga fordon de klarar av. De är inte byggda för hur tung trafik som helst, så vi undersöker om det är något vi behöver förhålla oss till, säger Olsson.

För det fortsatta arbetet krävs en projektledning på plats för att kunna sätta i gång och besvara vad som ska göras, hur det ska göras och när det kan göras, säger han.

– Inom kommande dagar måste det ske ett projektmöte för att vi ska få fram en prognos värd namnet.

Startade i östra delarna

Någon utredning om hur skredet kunde ske har ännu inte inletts av Statens geotekniska institut (SGI). I första hand vill man fastställa säkerheten inom det avspärrade området, rapporterar P4 Väst.

– Det är jättesvårt att säga, säger HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning vid SGI, om orsaken till skredet i radion.

Däremot kan hon konstatera att raset startade i de östra delarna och rörde sig västerut.

Jordskred skapas enligt Pedersen generellt av att det kommer mycket regn som sipprar ned i jordmassorna eller av mänsklig påverkan som försämrar jämvikten – alternativt en kombination av de båda.

Från polisens håll fortsätter arbetet med att säkra platsen för allmänheten. Under natten har främst tonåringar letat sig till platsen för att titta närmare.

– Det är fortfarande avspärrat. Arbetet med att hålla avspärrningarna kommer fortgå i dag, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Följ ämnen i artikeln