Sluga punkterings­knepet fångat på film: Så slår väg­piraterna till mot dig på semestern

Uppdaterad 2023-08-02 | Publicerad 2023-08-01

Vägpirater plågar turister i både Spanien och Frankrike.

En ny film visar den sluga metoden för att få offren att stanna.

Nu skickar spansk polis en varning till semesterfirare.

När bilar stannar till vid vägtullar och bensinmackar slår vägpiraterna till, visar en film från den spanska polisen.

Först smyger de fram till offrens bil och punkterar ett däck. Sedan följer de efter fordonet tills föraren inser problemet.

Vid rastplatserna brukar en person dyka upp lägligt och erbjuda sin ”hjälp”. Därefter blir turisterna av med sina prylar.

Den spanska polisen uppmanar nu till vaksamhet och rekommenderar att man alltid låser bildörrarna när man kliver ur för att åtgärda däcket.

”Tjuvar utnyttjar vägtullar för att stjäla från dig. Håll koll på din omgivning när du stannar”, skriver polisen på X, tidigare Twitter.

”Om du ska göra långa resor, planera stopp för att vila, men håll ett öga på dina tillhörigheter”.

”Det var proffs”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om svenska paret Anna-Karin och Per som rånades av vägpirater på sin väg på flygplatsen i Barcelona efter att ha lurats att de hade punktering.

– Det jag kan tänka är att det var väldigt välplanerat. De ser en hyrbil, vet att man är stressad och ska med flyget och så sista avfarten vid en bensinstation slår de till. Det är klockrent. Det är en väldigt kreativ, kriminell människa som tänkt ut det här. Det var proffs, sa Anna-Karin, som kommer från Simrishamn.

Svenska ambassaden i Madrid har tidigare varnat för vägpirater och uppmanat svenska turister att förhålla sig skeptiska till personer som signalerar till en att stanna vid sidan av vägen.

”Avsikten kan vara att råna dig och stjäla din bil. Dylika incidenter har förekommit i de östra och södra delarna av Spanien”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Spansk polis.

Följ ämnen i artikeln