Nu får ledarhundarna komma in på krogen

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2023-12-28

Ledarhundar utgör ingen hygienrisk i matbutik och på krog eller på krogen, bland annat för att de är vältränade och inte springer omkring och på så sätt sprider allergener. Arkivbild.

Synskadade med ledarhund har vittnat om att de kan avvisas från matbutiker och krogar.

Men nu klargör Livsmedelsverket vad som gäller – ledarhund ska vara okej att ta med sig in.

Stränga krav råder i livsmedelsbranschen med hänvisning till hygienrisken. Men ledar- och assistanshundar utgör ofta inte en så stor hygienrisk att de ska avvisas, enligt Livsmedelsverket.

”Det har rått en viss osäkerhet kring detta tidigare och därför förtydligar vi nu vår vägledning”, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressutskick.

Det handlar dels om att hundarna inte springer runt och därmed sprider allergener, dels på att antalet ledar- och assistanshundar i Sverige är mycket få. Ledarhundar är nämligen tränade och står under god kontroll av sina ägare, konstaterar myndigheten som understryker att även den som har ett allmänt hundförbud i sitt kundutrymme dock bör tillåta ledar- och assistenthundar.

Om hygienrisken anses bli för stor ”bör man i stället se efter hur man kan anpassa sina lokaler så att de blir tillgängliga även för kunder med ledarhund”, uppmanar Alexander Sobestiansky.

Följ ämnen i artikeln