Ryska kvinnor i skräck efter Wagnersoldaternas hemkomst

Publicerad 2023-08-19

Tidigare dömda våldtäktsmän och mördare som valt att strida för Wagnergruppen i Ukraina börjar nu återvända till sina hemstäder.

Det sprider skräck bland ryska kvinnor – flera av dem tidigare offer för männens våld.

– De är rädda för att polisen inte ska göra något nu när dessa män anses vara hjältar, säger den ryska kvinnorättsaktivisten Alena Popova, rapporterar The Guardian.

Löftet om att få byta ut fängelsestraff mot krigföring gavs i början av kriget till ryska män som valde att strida med den paramilitära Wagnergruppen mot Ukraina.

Enligt gruppens ledare Jevgenij Prigozjin rekryterades drygt 50 000 dömda brottslingar. Nu har tusentals av legosoldaterna genomfört och överlevt sin tjänstgöring på sex månader – och börjat återvända hem som fria män.

Vilket sprider skräck bland ryska kvinnor, rapporterar The Guardian.

– Vi har fått många meddelanden från kvinnor som är rädda, säger den ryska kvinnorättsaktivisten Alena Popova.

Wagnergruppen.

Lågt förtroende för polisen

I spåren av hemvändarna finns rapporter om ökat våld och brottslighet och Alena Popova menar att det ökar oron hos kvinnorna.

– De vet att om männen som plågade dem kommer tillbaka från kriget, så kommer de börja slå dem igen eller till och med döda dem.

Kvinnornas förtroende för att den ryska polisen ska ingripa om legosoldaternas återfalla i brottligheten är lågt, enligt kvinnorättsaktivisten.

Alena Popova.

– De är rädda för att polisen inte ska göra något nu när dessa män anses vara hjältar inte våldtäktsmän eller mördare.

Mördade, krigade, friades

I mars 2021 hittades den 33-åriga Olga Shlyaminas kropp styckad och gömd i en liten stad i norra Ryssland. Mördaren Vyacheslav Samoilov dömdes i fjol till fängelse i nio år och sju månader.

Men nu går han fri – efter att ha krigat för Wagnergruppen i tre månader.

Till lokala medier säger den tidigare legosoldatens mamma att hennes son kämpat i kriget mot Ukraina och att han ska anses benådad.

”Han är renad inför Gud, säger hon till tidningen, rapporterar The Gurdian.

Fruktar framtiden

Även mördaren Vladislav Kanyus har släppts fri – trots att han är dömd i en Sibirisk domstol till fängelse i 17 år för mordet på sin ex-flickvän Vera Pekhteleva 2020.

Enligt domen torterade han Vera Pekhteleva i timmar innan hon dog.

Alena Popova, mitten.

Familjen var övertygad om att han avtjänade sitt straff när de i maj i år såg bilder på sociala medier. Där sågs Vladislav Kanyus kriga mot Ukraina.

Nu lever de i skräck över att han ska återvända och hämnas för att familjen uppmärksammat sin dotter döds i media.

– Tänk om hon ser honom i Kiselevsk igen, gående nedför gatan? Naturligtvis är hon orolig för att han kan försöka hämnas, säger kvinnans farbror Vladimir Pechtelev och syftar på Vera Pekhtelevas mamma.

Kvinnorättsaktivisten Alena Popovas fruktar nu att detta kommer bli verkligheten för fler brottsoffer och deras anhöriga – och att brottsstatistiken kommer att skjuta i höjden.

– Jag tror att det kommer att bli en våg av mord, våldtäkter och våld i hemmet, säger hon till The Guardian.

LÄS VIDARE