Nya uppgifter om explosion vid Gaza-sjukhus

Publicerad 2023-10-25

Videomaterial från al-Jazeera har sagts visa att explosionen vid al-Ahli al-Arabi-sjukhuset orsakades av en raket från Gaza.

Men raketen i videon är troligtvis inte samma raket som orsakade explosionen, skriver New York Times i en ny analys.

I stället kan det handla om två orelaterade händelser som blandats ihop.

Följ ämnen
Israel

New York Times har gjort en detaljerad analys av det videomaterial som använts av flera medier och ett antal länders underrättelsetjänster för att få svar på vad som orsakade explosionen vid al-Ahli al-Arabi-sjukhuset i Gaza den 17 oktober.

Videon kommer från den arabiska nyhetskanalen al-Jazeeras uppmonterade kamera utanför kanalens redaktion i Gaza och visar en projektil som exploderar i luften. Några sekunder senare syns ytterligare en explosion på marken.

Klippet är ett av få material som bedöms visa närbilder från platsen och har därför använts av såväl israeliska militären (IDF) som internationella medier i jakten på svar om vad som hände vid sjukhuset.

Majoriteten av slutsatserna som dragits går på Israels linje – att raketen kom från Gaza, feltände och landade på sjukhusets parkeringsplats där många civila tog skydd. Enligt IDF var det terrorgruppen Islamiska Jihad som avfyrade raketen.

Palestinska myndigheter har å sin sida hela tiden hävdat att det var Israel som attackerade sjukhuset.

New York Times analys ger nu ytterligare en bild.

Satellitbilder över al-Ahli al-Arab-sjukhuset i Gaza efter explosionen.

Var aldrig nära

Raketen i al-Jazeera-videon var aldrig nära sjukhuset, skriver New York Times. Den avfyrades från Israel, inte från Gaza, och ser ut att ha exploderat precis över gränsen mellan Israel och Gaza, mer än tre kilometer från sjukhuset, enligt tidningens analys.

Tidningens team har både analyserat al-Jazeera-filmen och fem andra videoklipp från samma tidpunkt, varav ett kommer från den israeliska tv-stationen Channel 12. På så vis hade man kunnat analysera händelsen från alla väderstreck. Tillsammans med satellitbilder har reportrarna kunnat se att avfyrningsplatsen för raketen i al-Jazeera-filmen var den israeliska staden Nahal Oz i riktning mot Gaza.

Videomaterialet visar också att raketen i al-Jazeera-filmen avfyrades efter att ett antal palestinska raketer skjutits, något som alltså talar emot den israeliska militärens framlagda teori om att den feltända raketen som träffade sjukhuset var en del av ett flertal projektiler som sköts samtidigt från Gaza.

Enligt Gazas hälsoministerium dog 471 personer, medan amerikansk underrättelsetjänst uppskattar antalet döda till mellan 100 och 300.

Korsade aldrig gränsen

Exakt vilken typ av projektil som sköts från Israel har tidningens analysteam inte kunnat identifiera. Däremot kan de slå fast att den sköts från ett område som omfattas av militärens försvarssystem Järnkupolen, ett luftvärnsförsvar som skjuter ner raketer.

Den israeliska militären har uppgett att man inte skjuter ner raketer med Järnkupolen ovanför Gaza, och inte heller sköt ner någon raket vid tidpunkten för sjukhusexplosionen.

Tidningen gör också analysen att raketen i al-Jazeera-klippet inte heller ser ut att ha korsat gränsen över till Gaza, utan alltså exploderat precis innan.

Uppgifter går isär

Attacken mot al-Ahli al-Arabi-sjukhuset har blivit en av de mest omskrivna under det nu uppblossade kriget mellan Israel av Hamas, just eftersom så många uppgifter går isär.

Hamas har uppgett att nästan 500 palestinier dödades i attacken, en siffra som också skrivits ner till 471 senare, medans exempelvis amerikanska underrättelseuppgifter gör gällande att ”några dussin” miste livet.

Även själva platsen för explosionen – parkeringsplatsen utanför sjukhuset – har blivit omskriven, med analyser som i detalj studerat nedslag och skador på omgivningen.

En flicka i förödelsen vid sjukhuset.

Har inget svar

New York Times analys visar att flera personer mycket riktigt sköt raketer från ett område sydväst om al-Ahli-sjukhuset i Gaza bara minuter före det att explosionen vid sjukhuset ägde rum. Men tidningen har också kunnat se israeliskt bombardemang med åtminstone två explosioner nära sjukhuset två minuter inpå sjukhusattacken.

Israeliska militärens talesperson Nir Dinar uppger att man sköt mot området i fråga, men att man höll sig inom ”en radie som var oskadlig för sjukhuset”.

Tidningen skriver också att man inte har något svar på vad som faktiskt orsakade explosionen vid sjukhuset, och att det är svårt att dra slutsatser eftersom båda sidor beskjutit varandra sedan kriget började, den 7 oktober.