Överåklagaren om snippa-fallet: Bör överklagas

Publicerad 2023-03-03

Överåklagare Eva-Marie Persson anser att det uppmärksammade upprivna våldtäktsdomen mot en 50-årig man bör överklagas till Högsta domstolen.

Det framför hon i ett yttrande till riksåklagaren.

– Barn kan inte förväntas beskriva för vuxna på vuxnas språk. Vuxna måste anpassa sig till barnets värld och vokabulär, säger hon.

Eva-Marie Persson, överåklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, anser att den uppmärksammade upphävda våldtäktsdomen mot en 50-årig man bör överklagas till Högsta domstolen.

”Det är styrkt att barnet utsatts för en sexuell handling som är jämförlig med samlag varför den tilltalade ska dömas för våldtäkt mot barn”, skriver Eva-Marie Persson bland annat i sitt yttrande till till riksåklagaren.

”Hovrättens bristande materiella processledning har inneburit ett allvarligt fel som påverkat utgången i målet och det föreligger synnerliga skäl till prövning i Högsta domstolen”, fortsätter hon.

Eva-Marie Persson.

Överåklagaren: Barn ska använda sitt språk

Överåklagare Eva-Marie Persson säger att hon riktat in sig på det hon anser kan lyftas till stöd för ett överklagande, i sitt yttrande till riksåklagaren.

Hon pekar också på att fallet är av vikt ur ett barnrättsligt perspektiv.

– Det är tre år sedan barnkonventionen blev svensk lag, och vi får sällan domstolarnas bedömning utifrån barnkonventionen. Barn ska komma till tals, vilket också innebär att man ska lyssna på dem och informera dem, säger hon till Aftonbladet.

– När man utreder brott mot barn brukar man alltid säga till dem när de förhörs att de ska använda de ord som de brukar använda, för att det ska bli bekvämt och lätt för barnet att uttrycka sig så lätt som möjligt. Barn kan inte förväntas beskriva för vuxna på vuxnas språk. Vuxna måste anpassa sig till barnets värld och vokabulär, de ska få prata med sitt eget språk, fortsätter hon.

Det är riksåklagaren som beslutar om domen ska överklagas till Högsta domstolen. Sista dagen att överklaga domen är den 23 mars.

Högsta domstolen.

Stora protester mot hovrätten

Fallet uppmärksammades i slutet av februari, efter att hovrätten friat den 50-åriga mannen från våldtäkt mot en 10-årig flicka.

Hovrätten ansåg att det var bevisat att den dömde mannen hade stoppat in ett finger i en tioårig flickas snippa. Däremot fastnade juristdomarna på betydelsen av ordet ”snippa”.

Den enda kvinnliga domaren ansåg att hovrätten skulle följa tingsrättens linje och döma mannen till tre års fängelse. De fyra manliga juristdomarna menade däremot att det saknades en förklaring till vad åklagaren menade med ordet snippa. Männen började även diskutera om hur långt in mannens finger varit i flickan.

Därefter friades mannen i hovrätten.

Fallet har uppmärksammats stort i båda media och på sociala medier.