Stopp i tunnelbanan – hela blå linjen står still

Publicerad 2024-06-04

Det är totalstopp på hela tunnelbanans blå linje på tisdagsmorgonen.

SL har upptäckt ”små skador” på samtliga vagnar.

– Det är 60 vagnar, vilket är 20 tåg, som skadats vilket är alla tåg på den linjen, säger Carl-Henrik Elfsberg på SL:s pressjour.

Tågen på tunnelbanans blå linje i Stockholm är tagna ur trafik.

– Det är märken på vagnshjulen, små skador på alla vagnar på hela blå linjen, säger Carl-Henrik Elfsberg på SL:s pressjour.

Hjulen måste nu svarvas om för att de ska bli släta igen.

Enligt SL finns det inget som tyder på att det handlar om sabotage. De har nu kontrollerat både fordon och spår för att hitta orsaken till problemen.

– Vi tror att det är en växel i Kungsträdgården som orsakat skadorna. Den är klovad så att trafiken ska kunna löpa över växeln, säger Carl-Henrik Elfsberg och fortsätter:

– Vi har gjort en kontroll på gröna och röda linjen där man inte hittat någonting. Så det här är helt isolerat till blå linjen.

SL: Välj andra resvägar

Bussar ersätter trafiken, men SL uppmanar också resenärer att välja alternativa resvägar.

– Under rusningstrafiken på morgonen kan det bli väldigt trångt, säger Elfsberg.

Nu ska man flytta över 15 vagnar, 5 tåg, från grön linje som man hoppas få på plats under tisdagsförmiddagen. De ska trafikera en del av blå linje. Men det är bara en tredjedel av ordinarie trafik och under den tiden kommer det fortsatt gå ersättningsbussar.

– Det kommer inte påverka grön linje, säger Elfsberg.

Det finns ingen prognos för när trafiken kan rulla som vanligt på blå linje igen. Men enligt SL finns det risk att det kan dröja över en vecka.